Звено "Антикорупция" разследва "Напоителни системи"

999
Звено "Антикорупция" разследва "Напоителни системи"
Снимка: Getty Images/Guliver

Специализирано звено "Антикорупция" на Софийска градска прокуратурата образува досъдебно производство срещу ръководни длъжностни лица от "Напоителни системи" ЕАД за безстопанственост, при условията на продължавано престъпление, от която са значителни вреди за дружеството в размер на повече от 800 000 лева.

Досъдебното производство е образувано по сигнал от изпълнителния директор на държавното дружество, а данните, оценени като достатъчни за започване на разследване, се съдържат в одит, изготвен от Министерство на земеделието и храните.

От одитния доклад се установява, че за периода януари 2014 г. – декември 2015 г. са сключвани договори за юридически услуги на обща стойност 790 352 лв. При извършената проверка на сключените договори за правни услуги и правна защита, одитът е констатирал недостатъчна отчетност на извършената работа - към документите за извършено плащане по договорите за адвокатски услуги не е приложено искане/заявка с обосновка за необходимостта от извършване на разхода, както и по какъв начин е изчислена сумата по договора. Голяма част от възнагражденията многократно надвишават определените адвокатски хонорари в Наредба 1 за „минималните размери на адвокатските възнаграждения". В същото време дружеството „Напоителни системи“ ЕАД разполага с четирима юристи, предаде БГНЕС.

В същия период са сключвани консултантски договори, по които общо е платена сумата от 55 300 лева без ДДС, без да има реален резултат от изпълнението им. Сред тези договори са: за счетоводни услуги на стойност 16 800 лв., като едновременно с това в държавното дружество е имало 8 счетоводители и финансисти; договор за реклама с абсолютно непозната медия, наречена „Бизнес справочник Струма“ на стойност 48 000 лв. без да е проведена процедура по ЗОП; договор за предоставяне на услуги в областта на човешките ресурси на стойност 19 500 лв. и др.

Установено е грубо нарушаване на Закона за обществените поръчки и на финансовата дисциплина.

Тези факти са обосновали извод за това, че ръководни длъжностни лица от „Напоителни системи” ЕАД не са положи достатъчно грижи за ръководеното, управлението, стопанисването и запазването на повереното им имущество и от това последвали значителни вреди за държавното предприятие, заявяват от прокуратурата.

В хода на разследването ще бъдат изискани всички относими документи, ще бъдат разпитвани свидетели и ще бъде изготвена съдебно икономическа експертиза.

Прокурорът от СЗА-СГП е определил двумесечен срок за разследване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com