Анализ върху поведението на пътниците на база цифрови данни дава възможност за подобрение качеството на транспортните услуги

1797
Анализ върху поведението на пътниците на база цифрови данни дава възможност за подобрение качеството на транспортните услуги
Снимка: iStock

Общественият градски транспорт отдавна се е превърнал в нещо повече от обикновена услуга – той е лицето на съвременните градове, а многообразието от възможности за придвижване все по-често се превръщат в поле за експерименти и нововъведения. Зад видимата част от тази система обаче, стои сериозен обем от информация, изследвания и правила, които позволяват да се структурира транспортната система по начин, който да удовлетворява нейните ползватели.

Отговорът на въпросите „Удовлетворява ли в момента обществения транспорт потребностите на пътниците?“ и „Как могат наличните услуги да бъдат подобрени в бъдеще?“ се съдържа в поведението на ползвателите. В тази връзка партньорите по проект ИНОЕЪР от Пловдивски университет “Паисий Хилендарски“ проведоха „Анализ върху поведението на пътниците“ спрямо съществуващите услуги и възможностите то да бъде отразено в процеса на усъвършенстване на градския транспорт.

 „Поведението на пътника е начинът, по който пътникът мисли, чувства, разсъждава, прави преценка и избира различни продукти и услуги, пряко свързани с неговото пътуване.“ Всички тези компоненти могат да бъдат взети под внимание в рамките на анализ върху поведението на пътниците. Тъй като структурираните данни могат да се използват в много голям брой модели, анализът на Пловдивски университет се базира основно на цифрова информация, достъпна от исторически бази данни и времеви редове за местоположението на транспорта (GPS информация), както и продажби на билети (информация за билети, както и предпочитан тип билети).

Проучването обединява информация от различни източници – данни за местоположението на отделните превозни средства, предварителни графици, натоварвания и поток от пътници по спирки и часови пояси, анализ на трафика и задръстванията, за да предостави интегрални измерители за качеството на предоставяните услуги. Проследяването на тези показатели и съобразяването на графиците и разписанията на градския транспорт с тях е възможност той да се адаптира към изискванията на потребителите и да задоволява по-добре техните потребности. Важна особеност на използвания подход е, че всеки от измерителите се променя спрямо динамичната градска обстановка. Това означава, че динамиката на подбраните показатели е също толкова важна, колкото техните абсолютни стойности, защото дава възможност да се действа проактивно и потенциалните проблеми да се решават преждевременно.

Анализът на поведението на пътниците показва, че имат най-голяма нужда от надеждност и сигурност при избора си на транспорт. Несигурността за времето на пристигане, заминаване и продължителност на пътуване с превозното средство предизвиква у ползвателите чувство за безпокойство.

Специфичен проблем, който е разгледан в проучването е моделирането на закъсненията на градския транспорт. Използването на случайни процеси, които допускат скокообразни промени в наблюдаваните стойности позволява да се обхванат критичните случаи, при които вследствие на неочаквани събития, като аварии, инциденти или резки промени в трафика, се увеличават драстично разминаванията с предварителния график. Получените модели позволяват да се установят критичните участъци по отделните маршрути и да се предприемат превантивни мерки в случаите, когато вероятността за следващо голямо закъснение нарасне. Освен това, последващите реакции спомагат за натрупването на информация и обогатяването на моделите и дават възможност за цялостна оптимизация на транспортните схеми.

Резултатите от анализа ще допринесат за вземането на решения относно въвеждането на „зелен обществен транспорт при поискване“ и за тестването на модел такса „задръстване“ – мерки за подобряване качеството на въздуха, които ще бъдат приложени в рамките на проект ИНОЕЪР.

Пълният анализ можете да намерите на английски език тук.

Проектът ИНОЕЪР е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Инициативата „Иновативни дейности за градско развитие“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com