Асоциация за развитие на София представи проект за вертикална градина за градско земеделие

1168
Асоциация за развитие на София представи проект за вертикална градина за градско земеделие
Снимка: Асоциация за развитие на София

Само тези, които буквално са откъсвали плодовете на труда си, знаят какво удовлетворение носи земеделието. С нарастващата тенденция за урбанизация обаче броят на хората, занимаващи се със селско стопанство, намалява за сметка на нуждата от все повече ресурси. За щастие все по-често откриваме възможности и идеи за това как да отгледаме реколта сами в града. Лесно е, когато разполагаме с голяма площ на открито, но има решение и за малките затворени пространства - то е във вертикалните градини. Още по-добрата новина е, че всеки може да си направи вертикална градина сам, като използва наръчника, изработен от Асоциация за развитие на София!  

В края на миналата година Асоциация за развитие на София, Зелена София и Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ стартираха инициативата „Направи си сам – комплект за вертикална градина“ по проект CityZen. В нея се включиха студенти от УАСГ, предприемачи, експерти по градинарство и земеделие, дизайнери, агроеколози и маркетинг специалисти. Всички те заедно разработиха концепция за вертикални градини и макети, а след усърдна работа и реални прототипи. Така 6 различни локации в София се сдобиха с проектирани и изработени от гражданите вертикални градини! „Приемните им семейства“ с радост поеха както важната задача да засадят и полагат грижи за растенията, така и най-приятната – да берат пресни подправки, билки, зеленчуци и плодове като магданоз, копър, риган, див лук, маточина, мента, репички, бейби спанак, ягоди.  

Sofia Coin: Когато усилията на гражданите са възнаградени

Ако чистия въздух не е сред стимулите, които ще ни накарат да слезем от автомобилите си, значи имаме нужда от допълнително насърчение. ...

В продължение на 3 месеца вертикалните градини бяха тествани от стопаните си доколко са устойчиви и функционални, как влияят върху работната среда и хората. Чрез дизайн семинарите и тази обратна връзка в рамките на проекта Асоциация за развитие на София изработи наръчник „Направи си сам вертикална градина за градско земеделие“. С него всеки желаещ може лесно и бързо да направи сам своя собствена вертикална градина от лесно достъпни на пазара материали, както и да се информира какво е подходящо да отглежда в нея по сезони. Изработката на всеки един от прототипите отнема няколко часа, струва не повече от 200 лв. и изисква базови умения с инструменти, желание и въображение. А отглеждането на реколта е умение, което всеки си струва да развие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София