Борис Бонев: Гаражи под НДК с 400 паркоместа стоят неизползваеми

5706
Борис Бонев: Гаражи под НДК с 400 паркоместа стоят неизползваеми
Снимка: iStock

Няколкостотин паркоместа под НДК стоят неизползваеми, съобщи председателят на групата общински съветници от "Продължаваме промяната - Демократична България и "Спаси София" в СОС Борис Бонев, който предложи Столична община да започне преговори с ръководството на Националния дворец на културата за отдаването на два от трите подземни паркинга.

Той и колегата му общински съветник Симеон Ставрев обявиха, че има и два наземни паркинга на Центъра за градска мобилност в района, за които са се водили разговори да станат част от платената зона за паркиране и да се ползват от живеещите в района.

Бонев заяви, че паркинги на НДК са с обща площ над 32 500 кв. метра. По думите му първо ще започнат разговори с държавата, за да се установи какво е състоянието на тези "подземни помещения, защото те по документи са паркинги, но не се използват като такива". Още: Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

"След това ще влезем в преговори с ръководството на НДК за придобиването им, за да бъдат преустроени в действащи паркинги", допълни лидерът на "Спаси София". Общинският съветник каза още, че са "готови да инвестират средства от общинския бюджет", за да бъдат ремонтирани паркингите.

Борис Бонев каза, че по негова информация двата паркинга не се ползват по предназначение, като в единия от тях, под наем, от 2022 г. има печатница. След като се установи текущото състояние на тези съоръжения, ще влезем в преговори с ръководството на НДК за придобиването на тези помещения, така че те да бъдат преустроени на функциониращи паркинги, които да бъдат използвани от живущите и приходящите в центъра на София, каза Борис Бонев. 

Той припомни, че вече има един действащ подземен паркинг под НДК с 1000 места откъм бул. "Фритьоф Нансен", който е бил публична собственост, но за съжаление, заедно с други 15 подземни паркинги в кварталите, е бил приватизиран, по думите на Бонев, при "скандална сделка в края на 90-те години". Още: Ремонтът на тунела под НДК и преместването на трамвая по бул. "Скобелев" остава мираж

Бонев изрази надежда, че независимо от това, Столичната община има своите инструменти, за да може тези паркинги да продължат да бъдат част от системата за паркиране в града. "Волята на кмета на София и на СОС е да има промяна и на начина, по който се осъществяват правилата за паркиране в София", отбеляза Бонев.

Той каза, че през годините е получавал много предложения от граждани по темата, които в най-кратки срокове ще бъдат разгледани, за да може най-сетне да има паркоместа, резервирани само за живущи, както и паркоместа за автомобили, които зареждат стоки. По

данни на Столичната община основен причинител на задръстванията и на силния трафик в час пик са именно автомобилите, които зареждат магазини и често паркират в нарушение, тоест обособявайки паркоместа за автомобилите, които зареждат търговски обекти, паркирането ще се регулира. Бонев предложи също да се обособят и специални паркоместа за живущи в района на НДК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Второ класиране за детските ясли и градини в София

Нормализира се обстановката след гръмотевичната буря в София

Голям протест блокира движението в София

Столична община получи 33 имота за Зеления ринг на града

Екипи на пожарната отстраняват последиците след проливния дъжд в София

"Топлофикация" показа аварията, която ще остави половин София без топла вода за дни (СНИМКИ)

Голяма авария оставя част от София без топла вода

Община Костинброд ще отбележи тържествено 1 юни

Пияни протестиращи нападнаха младежи в София (СНИМКИ)

Жена е в кома след сблъсък с моторист

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com