Чобанов: При нужда ще подпомагаме градините за тестването на персонала

2428
Чобанов: При нужда ще подпомагаме градините за тестването на персонала
Снимка: БГНЕС

Вече има отказали се служители на детски градини в София, заради това, че те трябва да отворят врати на 26 май. Това стана ясно от думите на зам.-кметът на София Тодор Чобанов пред БНТ. Той реално отказа да отговори на въпроса има ли такива - като обясни, че това е нормално, заради по-високата възраст на персонала.

След среща с директорите на градините и яслите в София е станало ясно, че започва тестването за коронавирус на персонала в детските заведения.

Йорданка Фандъкова: Детските градини и ясли в София отварят на 26 май

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че детските градини в София ще отворят на 26 май, първия работен ден след празниците. Съобщен...

В някои градини има вече пълно тестване на персонала.  Има градини, които могат финансово да поемат процеса, има такива, които не могат. Където се налага ще ги подкрепим, и държавата ще поеме част от тестванията. Ние ще подкрепим финансово всички, в нужда. От държавата имаме уверение, че ще помогнат, за да имаме максимално тестване , засилен филтър на входа, обясни той.

Очакванията на столичната община са, че 2/3 от родителите ще пуснат децата си, като една част от тях ще изчакат да видят как ще се развие ситуацията след 26 май.

Ще има редукция на групите, която се налага от коронавируса. Няма как в София да се разделят децата без ясна обща картина – тук близо 44 000 деца са в детски заведения, каза Чобанов и добави: "Призоваваме родителите да обмислят добре ситуацията".

Има засилен филтър на входа, който е се организира от директора и медицинския персонал, за да са само здрави деца в групите, обясни Чобанов.

Детските градини в София: Защо схемата на здравния министър няма да сработи?

До момента е ясно, че детските градини и ясли в страната ще отворят при строго спазване на противоепидемични мерки и изисквания - до 12...

Четири пъти на ден ще се дезинфекцират всички повърхности в сградите. Веднъж дневно площадките за игра. Ще има повече занимания на открито, за да се намали риска. Ще има и декларации за родителите за споделена отговорност, така че родителите ще могат да ги попълнят предварително, добави той.

Декларациите са неизбежни, каза той и допълни: "защото ситуацията е сложна, отговорността – споделена. За детската градина може да очакваме дезинфекция и ще се направи всичко възможно, но отговорността е обща"

Детските градини през лятото – ще се работят изцяло при нормален режим -  с нормалните групи. Няма да се минава на сборни групи, подчерта Чобанов.

Няма да се променят критериите за точковата система за кандидатстване на децата в детските градини въпреки че заради коронавируса много родители са останали без работа и от това губят точки децата им. Стана още ясно от думите на Чобанов. "Точковата система не може да бъде променяна на крак. Това ще стане след това. Обмисляме промени. За следващите класирания обаче това е точковата система за тази кампания."

Излязоха резултатите от първо класиране за детските градини в София

Излязоха резултатите от първото класиране на децата, кандидатствали за прием в общинските детски градини, ясли и училища в София. Клас...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София