Д-р Данчо Пенчев: В София COVID-19 е основно в детски, лечебни заведения и училища

8382
Д-р Данчо Пенчев: В София COVID-19 е основно в детски, лечебни заведения и училища
Снимка: Министерски съвет

За момента в София нямаме дифузно разпространение на коронавируса, а отделна огнищност в организирани колективи - в детски , лечебни заведения и училища. Огнищата са ни известни, ние ги контролираме и се надяваме те да затихнат - по начина, по който вървят в момента. Това коментира пред btv д-р Данчо Пенчев, директор на столичното РЗИ и член на Националният оперативен щаб.

Опасно е не толкова боледуването и превръщането на училищата в огнища, а разпространението на заразата оттам нататък, каза Пенчев и даде пример със заразена служителка от РЗИ София, която е можела да блокира работата на цялата здравна инспекция, при която всичко тръгнало от детето.

Доналд Тръмп и Мелания са с коронавирус

Американският президент Доналд Тръмп и съпругата му Мелания са с коронавирус. За това съобщи самият той в Twitter. "Тази вечер аз и с...

"Училищата и детските заведения - и учителите, и учениците - не дават клинични симптоми, т.е. при тях в 80% от случаите - формите са съвсем леки или без симптоми. Опасното, което обаче следва, е това - разказвам ви конкретен случай - положително дете на служител на здравната инспекцията в София заразява майка си, която вече има клинична симптоматика. В този случай, поради спецификата на работата на майката - която е контактна с над 70 лица. И ако част от тези контактни от първи ред са положителни, а слава богу - не са - тази нощ излязоха резултатите - всички са отрицателни. Та това щеше да блокира работата на цялата институция.", обясни той.

За заразеният служител РЗИ София разбрали вчера.

В хода на епидемичното проучване в РЗИ установихме спецификаата на работата й и броя на контактните лица от първи ред. Това е почти една цяла дирекция за здравен контрол, обясни Пенчев. Тя не е човек, който обикаля обекти, а е от администрацията на столичното РЗИ, каза още той.

Затова всичко разпоредено от МЗ и РЗИ по повод противоепидемичните мерки трябва да се спазва, категорично подчерта д-р Пенчев.

Ако изпуснем такъв случай отиваме към дифузия и това ще бъде опасно, защото в момента на територията на София има 33 училища с паралелки, в които са констатирани положителни случаи на COVID-19. Почти нямаме клинични изяви на учениците и на учителите, констатирани с ковид, уточни той.

Д-р Ангел Кунчев: 50 000 с коронавирус заразяват в България в момента

Нищо не мога да изключа. Ние сме със заболеваемост от 33 души на 100 000, в Израел е над 800. В Черна гора е 567 души на 100 000, а те ...

Коронавирусът в училище е предпоставка за разпространението на заразата в София-град, но категорично не съм съгласен с твръдението, че училищата са извор и източник на заразата в столицата, категоричен беше епидемиологът. Особено, ако се спазват противоепидемичните мерки и протоколът при констатиране на положителен случай. Говорим за положителен, а не за болен от COVID-19 все още. Тогава не би трябвало да се достигне до възможност, която да подпомогне разпространението на заразата, подчерта той.

За протестите и коронавируса коментарът на епидемиологът беше следният: "Ако ние юни месец сме имали 550 случая при либерализирането на мерките. През юли случаите станаха почти 4 пъти повече т.е. това е опашката от действието на либерализацията на мерките и неглижиране на противоепидемичните мерки. Това, което можем да очакваме при протестите е същото. В процеса на времето да се достигне максимум.", каза той и подчерта, че "доста от случаите с коронаивирус в София са и от хора, участвали в протестите". "Констатираме го в хода на епидемичното проучване, което правим.", уточни той.

Анализ на заболеваемостта в София - град, съпоставена със заболеваемостта в страната показва: В месеците юни и юли, заболеваемостта на София е била 2 пъти над средната на страната. В момента - август и септември, тя е 4,5 пъти по-ниска от средната за страната.Това е следствие от няколко моделиращи фактори: Август и септември са ваканционен период - нямаше достатъчно хора в София, учениците не бяха на училище, обясни д-р Пенчев.

Какво да очакваме за октомври? "София като град и столица за нас епидемиолозите е една бомба, която не знаеш кога ще избухне". "Това, което очакваме е едно плавно повишаване на заболеваемостта в София - град, благодарение на такива моделиращи фактори, особено присъственото обучение на учениците. Лично аз се надявам да е малък процента на покачване, но нямаме ясни критерии, върху които да стъпим и да кажем. Специално за София, пак казвам, ако няма взрив, който да промени драстично ситуацията, се очаква една плавна тенденция на покачване на заразените. Предполагам, ще бъде не по-малко от 10 -20%.", уточни епидемиологът.

Само за изминалия месец 210 са нарушителите на карантина в София - град. Санкцията за тях е финансова, отчете д-р Данчо Пенчев.

Заразени с коронавирус в БНР. Не се знае колко са

Заради случаи на COVID-19, от днес (2 октомври) Българско национално радио (БНР) ще говори със събеседниците си само по телефона, съобщ...

РЗИ София изпитва недостиг на кадри, каза той на финала. "Няма как 200 души да покрият цялата територия на София. Системата е напрегната, работата - денонощна, 7 дни в седмицата. "

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София