Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Двойка черни лешояди са най-новите обитатели на Софийския зоопарк (СНИМКИ)

22 декември 2021, 15:32 часа • 2340 прочитания

Двойка черни лешояди (картали) са най-новите обитатели на Зоологическа градина –София. Хищните птици бяха пуснати днес в голямата волиера на парка.

Директорът на зоопарка Добромир Бориславов посочи, че птиците са емблематични за столичния зоопарк, тъй като именно един черен лешояд, подарен на княз Фердинанд, основателя на зоологическата градина през 1888-а година, е първото животно в нейната зооколеция.

Двойката черни лешояди, които днес намериха своя нов дом, носят имената София и Бадахос Те не могат да бъдат освободени в природата и затова са предоставени за отглеждане на столичния зоопарк, където са налице всички необходими условия за това. Освен това те вече са оформена двойка, която се очаква да се размножи и поколението й да може да бъде пуснато в природата. Птиците преди това са прекарали адаптационен период в специална рехабилитационна волиера за лешояди на Фонда за дива флора и фауна. Във волиерата на зоопарка за тях е изградена специална площадка за гнездене.

Животните идват от Испания и са дарени на зоопарка по проект „Светло бъдеще за черния лешояд“. Това е съвместна инициатива на партньори от четири европейски страни – Сдружение “Зелени Балкани – Стара Загора”, Фонд за дивата флора и фауна (ФДФФ) и Дружество за защита на хищните птици (ДЗХП) от България, Фондация за опазване на лешоядите (VCF) от Холандия, Junta de Extremadura от Испания и Euronatur от Германия.

Зоологическата градина има традиции в отглеждането и размножаването на лешояди. От 2000-та година столичния зоопарк участва в усилията за опазване и възстановяване на белоглавите и египетските лешояди, а сега и най-едрият и внушителен вид – черният лешояд става част от консервационната програма на зоопарка. Пристигането на черните лешояди в Софийския зоопарк се слува в годината, в която тези птици се завърнаха и в българската природа. Видът е в категория „Изчезнал“ в Червената книга на България и загнездяването на първите 2 двойки отново в българската природа през 2021 г., е изключително събитие.

лешояди

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес