Фандъкова обсъжда с четирима еврокомисари модернизацията на "Топлофикация София"

2858
Фандъкова обсъжда с четирима еврокомисари модернизацията на "Топлофикация София"
Снимка: Столична община

Възможности за закупуване на нови електробуси, зелени зони в кварталите и модернизацията на „Топлофикация София“ обсъди кметът на София Йорданка Фандъкова с четирима еврокомисари. В Брюксел тя се срещна с еврокомисарите по транспорт Адина Валеан, по сближаване и реформи Елиза Ферейра, по околна среда Виргиниюс Синкявичюс и по енергетика Кадри Симсон, съобщиха от Столичната община.

„Виждам много смисъл във финансирането на модернизацията на „Топлофикация София“, заяви еврокомисарят по енергетика Кадри Симсон. Пред нея Фандъкова представи плана за модернизация на дружеството с изграждане на нови когенерационни мощности и на топлопреносна мрежа.

Планът беше разработен от американската консултантска компания Black&Veatch, с подкрепата на Green Energy Advisors LLC и Marathon Capital LLC. Той има за цел да стабилизира цената на топлинната енергия чрез допълнително производство на електричество от дружеството.

„Освен икономически и социални, ползите от проекта са и екологични. Планът предвижда преминаване от природен газ на зелен водород и понижаване на емисиите с изграждане на новите мощности“, заяви Фандъкова. Тя подчерта, че целта на общината е да се разгледат различни възможности за финансиране на модернизацията, която е изключително важна за над 1 млн. граждани на София, които използват централно топлоснабдяване.

Подкрепа за разширяването на софийското метро и на мрежата на довеждащия транспорт изрази европейският комисар по транспорт Адина Валеан. Фандъкова представи плановете за строителството на новите участъци на метрото и интермодални транспортни хъбове.

Комисар Валеан пък разясни новите възможности за закупуване на електробуси. Целта на новите превозни средства е София да изработи широка мрежа на довеждащ транспорт до метрото и до големи спирки на градския транспорт.

Подкрепа за разширението на метрото изрази и комисарят по сближаване и реформи Елиза Ферейра. Още при пускането на третата линия комисар Ферейра подчерта, че „софийското метро е един от отличните примери за добавената стойност на инвестициите на ЕС“.

В София се строят 16 нови детски градини, за още 18 има готови проекти

Предучилищно образование е изключително важен етап в подготовката на децата. В момента в София се строят 16 сгради на детски градини, а...

При дискусиите за финансиране на двата нови участъка от третата линия с кмета Фандъкова преди година Ферейра предложи включването им в националния план за възстановяване и устойчивост. Двете са обсъдили възможностите за подобряване на градската среда в кварталите.

Фандъкова представи нови проекти за изграждане на зелени зони в кварталите и използване на възобновяема енергия за отоплението на общинските детски градини и училища. На срещата с комисаря по околна среда Синкявичюс Фандъкова представи постигнатите резултати за подобряване на качеството на въздуха.

„През последните 3 години София постига съответствие със средногодишната норма за ФПЧ 10 на всички автоматични станции. А през 2021 г. само на една от станциите е регистрирано превишение на средно денонощната норма“, заяви Фандъкова.

Комисарят подкрепи въвеждането на нискоемисионни зони в София, което е планирано за тази година, уточниха от общината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Контрера поиска засилена и ежедневна полицейска охрана в центъра на София

Васил Терзиев: Ролята на успешните хора е не да се отдръпнат, когато постигнат успех, за да му се радват (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София