Фестивалът на рибата и водата предложи пъстра програма на жителите и гостите на Самоков

1293
Фестивалът на рибата и водата предложи пъстра програма на жителите и гостите на Самоков
Снимка: Община Самоков

Мероприятието е по проект, спечелен от Община Самоков по Мярка 05 „Съхраняване на местната идентичност чрез възстановяване, опазване и анимиране на културно-историческото наследство на територията на МИРГ – Самоков“. Концепцията на фестивалът бе насочена към припомняне на игри и дейности, като добри практики от миналото. Така началото бе поставено с физзарядка. След като участниците „загряха” имаха възможност да избират начина, по който да се забавляват. Любителите на риболова можеха да се учат да хвърлят въдица и да ловят риба, в специално изграден вир на река Бистрица. Специален момент за малките рибари бе организираното зарибяване. Боби Вардаров им показа как се пуска зарибителния материал, като посланието бе, че не можем да бъдем само консуматори, а трябва да се грижим и за възстановяването на природата. Община Самоков, свъместно с Ловно-рибарското сдружение в Самоков бяха закупили около 10 хил. рибки балканска пъстърва. Част от рибките децата имаха сами възможността да пусна в реката. Останалите бяха пуснати в реките Искър, Бели и Черни Искър. Младите рибарчета се справиха добре и с риболова, като бяха уловени 12 пъстърви. В близост бе обособена и специална барбекю зона, където децата имаха възможност лично да приготвят рибата, която са уловили. Разбира се организаторите се бяха погрижили да има и приготвена риба, която всички да опитат. В кулинарната зона, най-голям интерес предизвика „Рачника”, който майстор Соте приготви и раздаде на всиски, желаещи да дегустират традиционното за село Драгушиново ястие. В останалите зони за всички бяха приготвени специални игри, с които се забавляваха през целия ден. Зона „Спартакиада“, при Въжения град се проведе ретро надпреварата от 80-те, известна като „Бързи, смели, сръчни“.

За любителите на колективните игри бе обособена зона „Един за всички, всички за един“ , което събра любители на народна топка и джитбол на централната алея в парка. Срещу сцената бе четвърта зона „С игрите на мама и татко“, където участниците бяха най-многобройни, а родителите имаха възможността да си спомнят игрите от детството си - игри на ластик, скачане на въже, „Кральо Портальо”, дърпане на въже и др.

Специално участие във фестивала имаше организирано от Ротари клуб – Самоков и Федерацията по петанк. На изграденото миналата година игрище бе направено обучение на играта „Петанк“ и турнир по популярната френска игра.

Игрите и забавеянията продължиха и вечерта, а на края бяха наградени победителите, както и най-активните и атрактивни участници. Празникът завърши с концерт на Росен Сеновски от "Екс Фанданго". Водеща на събитието бе Мисис Баба Вселена 2016 Дони Василева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София