Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Готви ли Столична община диктат чрез наредба по отношение на рекламата в София?

02 май 2018, 12:55 часа • 2151 прочитания

Поправки в Наредбата за преместваемите обекти, рекламните и информационните елементи на Столична община, чийто период на консултация изтича на 11 май тази година, вече предизвикват недоволство и обвинения към рекламния бранш, че действа през общинските власти, за да елиминира конкуренция.

Става въпрос за промени в параграф 65 от Преходните и заключителни разпоредби на наредбата, както и параграф 42, чл. 68, ал. 1. Конкретният текст на параграф 65 гласи: "Не се допуска повече от 20% реклама върху прозорците и витража на стационарни търговски обекти, разположени на партерните етажи - брандиране по фронта на първостепенната улична мрежа, свързана с търговеца или със стоки и/или услуги, които се предлагат в търговския обект". А в чл. 68, ал 1 се създава нова точка (3), в която пише следното: "... повече от 20% реклама върху прозорците и витража на търговски обекти, разположени на партерните етажи - брандиране по фронта на първостепенната улична мрежа, свързана с търговеца или със стоки и/или услуги, които се предлагат в търговския обект".

В сигнал до Actualno.com собственици на търговски обекти коментират, че промените са "грубо посегателство върху бизнеса и облика на десетки хиляди търговски обекти, както на големи, вкл. международни компании, така и на представители на средния и малкия фамилен бизнес". Представителите на търговския бизнес са категорични, че органичението е по предложение на фирми, които стопанисват билбордове и искат по законов начин да пренасочат парични потоци към себе си. В подкрепа на това твърдение е цитирано предложение за промяна на параграф 53, съгласно което не може да се поставят билбордове в частни терени, ако са по-близо от 60 метра един от друг, а в някои специфични случаи – 80 или 100 метра.

"Неслучайно, след като бяха раздадени последните пакети с общински места за билбордове за срок от 10 години, сега се предлага в наредбата срокът на разрешителните занапред да бъде намален на 5 години (параграф 26)", оплакват се собствениците.

Освен билбордовете, проблемни за бизнеса се оказват и промени за т.нар. фирмени тотеми и LED екраните в София. Фирмените тотеми не може да са по-големи от 6 кв. метра т.е. двойно по-малко от стандартен билборд (параграф 39, чл. 55), а на LED екрани на открито не може да се излъчва видео и/или анимация, мигащи или движещи се светлини - само статични картини (параграф 10). Не може да има и озвучаване на такъв тип реклама.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес