И опозицията в СОС обеща промени, Сидеров със закана към Фандъкова (ВИДЕО)

3459
И опозицията в СОС обеща промени, Сидеров със закана към Фандъкова (ВИДЕО)
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

С 33 гласа Елен Герджиков бе избран за председател на новия Столичен общински съвет след тайно гласуване. За зам.-председатели при явно гласуване бяха избрани проф. Иво Петров от ГЕРБ, Милка Христова от БСП и арх. Борислав Игнатов от "Демократична България" (ДБ).

ДБ: София не заслужава още от същото

"София може много повече, но има нужда от промяна. Резултатите от изборите показаха, че софиянци не разпознават нито ГЕРБ, нито БСП кат...

Категорични заявки за промяна в София направиха не само кметът Йорданка Фандъкова, но и представителите на опозицията. "Сега идва моментът, в който да видим кой е готов да работи за промените и кой ги използва само като предизборен кьорфишек", заяви Калоян Паргов от БСП и добави, че социалистите ще бъдат единствената опозиция – конструктивна, предлагаща решения. "За нас е важно да започне реалното решаване на проблемите в града, преодоляване на дисбалансите, гарантирането на чистота на въздуха, облекчаването на трафика и паркирането, подобряването на инфраструктурата в кварталите, осигуряване на места в детските градини", заизрежда той. Като ключова тема за този общински съвет Паргов посочи презастрояването и обърна внимание, че решаването на този проблем е задължение към всички софиянци.

От името на общинските съветници на ДБ Методи Лалов припомни, че са трета сила в общинския съвет именно заради надеждата на хората за промяна. "ДБ ще се бори за това, за което демократичната общност ни изпрати тук, а именно да не допуснем още от същото", подчерта той. "София не заслужава още от същото. София не заслужава опасен въздух и ремонти на ремонтите. София може много повече и ДБ ще наложи в дневния ред бърза и належаща модернизация – високо качество на живот, възможности за свобода и инициатива и гражданско достойнство на всеки столичанин. От нас няма да видите безпринципни съюзи и съглашения, ще формираме принципни мнозинства по важните за столичани теми", увери Лалов.

"Искаме прозрачен общински съвет, в който се прилагат стандарти за отчитане и публикуване на стенограмите, излъчване на заседанията онлайн, прозрачна и ефективна администрация. Ще работим за въвеждане на електронно управление в общината, за реална финансова децентрализация, за ясни правомощия и отговорности на районните кметове", каза още Лалов. Той е категоричен, че ДБ ще се борят да върнат Витоша на гражданите, да бъде спрян проекта за инселератор, също за бърз ефективен обществен транспорт, за ефективно включване на гражданите в процеса на вземане на решения, както и за край на презастрояването, за опазване на зелените площи и публичните пространства, за реформа в управлението на общинските дружества. "Ще настояваме за пълен одит и да станат ефективни отчетни структури, които работят за софиянци, вместо да бъдат канали за източване на държавния бюджет", каза още той по адрес на общинските дружества.

Борис Бонев от "Спаси София" обърна внимание че за гражданите няма чуваемост в сградата на Столична община и заяви, че ще бъде техният глас. Той е категоричен, че гражданите искат и трябва да участват ежедневно в управлението на града, че демокрацията не е делегиране на права през 4 години, а ежедневно партньрство.

Според него, "Столичният инспекторат се прави, че не вижда хаоса, завладял нашия град". Бонев посочи 5 области, по които софиянци очакват действия. Първата е устойчиво решение срещу презастрояването, подчерта той и отбеляза, че не трябва да чакаме само промяна на ОУП, а и да спрем продажбата на общински имоти. Градският транспорт да стане привлекателен, защото сегашният, по думите му е дефиниция за неумно управление на града.

Трайчо Трайков: Искаме повече независимост на районните кметове в София

Когато има спешни задачи за решаване, районните кметове са с вързани ръце, защото 90% от отредения им бюджет е насочен към конкретни за...

Замърсяването на въздуха е другата болна за София тема. "Недопустимо е всяка година да плащаме тежкия данък – над 900 софиянци да стават жертва на мръсния въздух", заяви Бонев и отбеляза, че се нуждаем от непопулярни мерки, драконовски мерки за тези, които горят нерегламентирано. Борис Бонев смята още, че кардинално трябва да се променят паркирането и хаосът в града – "няма как да приема, че Скопие и Белград могат да изграждат многоетажни паркинги, а София – не може. Мястото на автомобилите е в паркингите, а не в зелени площи и на тротоарите", заяви той. Необходими са цялостни ремонти на улиците и междублоковите пространства – "не тази година левия тротоар, догодина - десния, на петата година – осветлението, а на десетата - слагаме люлка", допълни Бонев и заяви, че очаква управляващите да дадат сигнал че са си взели поуки, защото софиянци нямат повече време за губене.

Какво виждя дори чуждестранен инвеститор за презастрояването и паркирането в София - научете в този материал!

Волен Сидеров каза, че вижда надежда, защото съставът на СОС е различен. "Да не дойда утре и да е затворена вратата Ви, г-жо Фандъкова, надявам се да спазите обещанието си за диалогичност", предупреди той. И добави, че от Методи Лалов и Борис Бонев е чул много разумни неща - например за чистотата на София и как се дава на частни фирми.

От ВМРО изтъкнаха като най-важна тема сигурността, а като ключова тема посочиха развитие на северните райони и обособяване на две нови икономически зони – Кремиковци и Доброславци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Обратно изкупуване на терени в Южния парк: Повече светлина върху картината

Модерно осветление планират за 14 столични района

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София