Информационна кампания започват в Елин Пелин за бъдещото саниране

1660
Информационна кампания започват в Елин Пелин за бъдещото саниране
Снимка: iStock/Guliver

Поредица от информационни дни за предстоящото във 2-ри етап саниране на многофамилни жилищни сгради започва община Елин Пелин. Целта е да се предостави предварителна информация за допустими кандидати, условия и срокове за кандидатстване, изисквания към сградите, за да бъдат финансирани.

На 30-ти ноември от 11:00 часа, в залата на ОбС – Елин Пелин, разяснителната кампания ще стартира с участие на експерти от администрацията, а водещ ще е „ИНОСТРЕЙД“ ЕООД. Компанията има богат опит в разработването и управлението на проекти за енергийна ефективност по оперативните програми.

Гост лектор и модератор ще е Таня Китик - сътрудник към Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове към Народното събрание, ресор “Програма за развитие на селските райони 2014-2020 година”…..

Следващият информационен ден ще бъде планиран за месец януари 2023 година.

МРРБ публикува за обществено обсъждане Насоки за кандидатстване за предоставяне на средства чрез подбор на предложения за изпълнение на инвестиция по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - етап II“.

Тя е финансирана от Механизма за възстановяване и устойчивост и ще стартира след като приключи кандидатстването по първи етап, за който проектът на насоки беше публикуван в края на септември. 

Вторият етап на подмярката предвижда интензитетът на безвъзмездната финансова помощ да е 80% от общите допустими разходи за енергийно обновяване на одобрена жилищна сграда. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е в размер на 282 470 400 лева с ДДС.

По процедурата ще могат да кандидатстват многофамилни жилищни сгради, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собственост. В тях трябва да има поне 4 самостоятелни обекта, които принадлежат на повече от един собственик.

Задължително условие e наличието на предварително изготвени обследвания за енергийна ефективност и за установяване на техническите характеристики на сградата, архитектурно заснемане и технически паспорт. Мерките ще се изпълняват във всички 265 общини в страната.

Предвидено е проекти по процедурата да могат да бъдат подавани само в партньорство с общината, на чиято територия се намират сградите. Те трябва да са проектирани преди 26 април 1999 г.

Отец Иван Плещов от Елин Пелин поздрави жителите на общината по случай празника Въведение Богородично (ВИДЕО)

Oтец Иван Плещов от храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" в Елин Пелин отправи празнично обръщение до жителите на общината по повод...

Чрез изпълнението на мерките ще трябва да бъде постигнато поне 30% спестяване на първична енергия, клас на енергопотребление „В” или по-висок. За целта се финансира подмяна на дограма, топлинно изолиране на външни стени, покриви, подове, изграждане на системи за оползотворяване на енергията от възобновяеми източници за енергийните потребности на сградата, ако са посочени в енергийното обследване, ремонт или подмяна на амортизирани общи части на системите за отопление, охлаждане и вентилация на сградата за повишаване на енергийната ефективност.

Допустими ще са реконструкция на вертикалната система за отопление в хоризонтална при осигуряване на индивидуално отчитане на разхода на топлина за всеки собственик на самостоятелен обект в сградата, ремонт или подмяна на електрическата инсталация и изпълнение на енергоспестяващо осветление в общите части на сградата, инсталиране на системи за централизирано управление на осветлението в общите части на жилищната сграда.

Няма да се финансира подмяната на отоплителни тела в самостоятелните обекти, на асансьори, обзавеждане и оборудване в самостоятелните обекти, изпълнение на дейности по вертикална планировка около сградата или ремонт и подмяна на ВиК инсталации.

Сдружения на собственици, подали заявления за интерес и финансова помощ по Националната програма за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради, няма да ползват предимство при кандидатстване по настоящата процедура и следва да подадат всички изискуеми документи.

Минималният размер на заявените средства по всяко предложение за инвестиция ще е 50 000 лева, а максималният – не повече от 7 500 000 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Започва строителството на нов паркинг на летище София

Борис Бонев: Гаражи под НДК с 400 паркоместа стоят неизползваеми

Демонтажът продължава: Премахват опасни плочи от МОЧА

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София