Инициатива във Facebook: Да се запази стара къща, на която око е хвърил Домусчиев*

17368
Инициатива във Facebook: Да се запази стара къща, на която око е хвърил Домусчиев*

Поредната стара къща в София – тази на бул. „Джеймс Баучър” 24, срещу резиденция „Лозенец”, ще бъде съборена.

Историята изглежда тривиална, но може би не съвсем. В своя публикация във Facebook политологът Първан Симеонов пусна снимка на къщата и разказа, че в нея е живял виден български писател, но наследникът му няма интерес да поддържа имота, който заслужава да има защитен статут, но няма такъв. А сега, на негово място, ще се строи кооперация на пет етажа, с подземен гараж.

7,1 млн. лв. за общи устройствени планове на 76 общини

Със 7.1 млн. лева регионалното министерство ще подпомогне 76 общини за изработване на общи устройствени планове. Министърът на региона...

Според Люба Кулезич проектът на Mirat Group е всъщност инспириран от Кирил Домусчиев, който е харесал мястото.

Преди години това място беше с хубава ограда и очарователен двор, споделя още Първан Симеонов в профила си, където негови приятели, както и той самият, са пуснали снимки на мястото (бел. ред. - заглавната снимка на материала е споделена на профила на г-н Симеонов). Политологът разказа за други места и сгради в София, които са били спасени след обществена намеса - градинката до Руската черква "Св. Николай" не беше застроена, бившето Китайско посолство след като години се рушеше, сега е частен клуб, но поне обликът му е запазен.

Отговорът на Домусчиев

В официален отговор адвокатите на собственика на "Лудогорец" пояснява, че собственик на къщата е „Кей Пи Джи пропъртис“ ООД. Кирил Домусчиев в момента няма пряка връзка със строежа, казват юристите. Имотът е придобит с два нотариални акта от 2008 г. и 2011 г. За имота е платена действителната пазарна цена. Междувременно са направени необходимите проучвания за статута на сградата и на 14 май 2014 г. Националният институт за недвижимо културно наследство издава удостоверение, че сградата не притежава статут на недвижима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Собствениците разполагат с всички документи за строеж, издадени по надлежния ред от район „Лозенец“ и в законоустановените срокове няма постъпили възражения.

Къщата на Иван Вазов в София ще е ремонтирана за годишнината от рождения му ден

Дългоочакваният ремонт и обновяване на фасадата на Къща музей „Иван Вазов” в София върви с пълна сила и ще завърши в навече...

В информацията, коментирана от Люба Кулезич, се цитират данни, че сградата е на 100 години. Документи, с които инвеститорът разполага показват, че през 1931 г. парцелът не е бил застроен. Никъде тази сграда не фигурира сред емблематичните, проектирани от известния архитект Георги Овчаров, цитиран в предаването. Нещо повече, дори се появяват и данни, че тя е проектирана от унгарски архитект.

* Информацията е актуализирана

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София