X
 
 

Италиански архитект спечели конкурса за реконструкция на площад "Света Неделя" (СНИМКИ)

2485 0
Италиански архитект спечели конкурса за реконструкция на площад "Света Неделя" (СНИМКИ)
Снимка: Facebook
Италианското дизайнерско студио "Фуксас" спечели проекта за обновяване на площад "Св. Неделя" в историческия център на София. Офертите бяха отворени в хотел "Балкан" от представители на Столична община в присъствието на кмета Йорданка Фандъкова. Победителят в конкурса е избран от международно жури, а бяха допуснати седем участника.

"За мен лично най-важно е да имаме проект, който отчита спецификата на мястото и може да се реализира. През следващата година предстои проектиране, което да отрази и препоръките на журито, и допълнителен преглед на предложените материали.

Площад „Св. Неделя“ е едно от най-знаковите места в сърцето на София и част от археологическия резерват, който пази наследството на Древна Сердика. Затова нашето решение беше да организираме международен конкурс за възстановяването му.

Признание за София и за качеството на конкурса е, че сред 7-те участника са някои от най-големите и световно признати архитектурни бюра в света с опит, както в проектирането на градски пространства, така и в запазването и социализацията на археологическото наследство. С проекта трябва да решим две важни задачи – да възстановим пл. „Св. Неделя“ като знаково историческо място за София заедно с богатството на Древна Сердика и да разширим пешеходните пространства", посочи Фандъкова в официалния си профил във Facebook.

"Писането на заданието беше изключително сложно, защото правилното задание можеше да реши две трети от условията на конкурсната програма", заяви главният архитект на София Здравко Здравков, който е възложител на конкурса.

Площад "Света Неделя" трябва да свърже пешеходните пространства, които започват през пл. "България" през реконструирания бул "Витоша" до църквата "Света Неделя", посочи още Здравков.

На второ място бе класиран проектът на Обединение AI Architects LLD, CLAB Architettura, Юрий Шередега, Дина Дридзе, Евгений Ширинян, следван от проектите на Консорциум "OW/MA/CL (УУ/МА/КЛ)" с членове на консорциума: One Works, Maofficina, Сracknell; Студио Паола Вигано; Студио Вилмот.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Дневен хороскоп за 9 декември
Дневен хороскоп за 9 декември

Овен Този понеделник не бъдете прекалено претенциозни към останалите. Сега може да изиграете картите си добре, но не очаквайте същото от останалите.  Телец Днес...