Жалби забавят строежа на третия лъч на метрото?

33272
Жалби забавят строежа на третия лъч на метрото?
Снимка: БГНЕС

Възможно е жалбите по решението на Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) да забавят изграждането на третия лъч на метрото. Това заяви пред журналисти главният архитект София  Петър Диков. Той изрази надежда това да се се прави умишлено. 

Бяха проведени съвети с участието на много граждански съвети и експерти. Има две жалби по решението на министъра на околната среда и водите – Светлана Жекова, за Оценката на въздействието върху околната среда, които са плод на неразбиране, а не реално притеснение за екологичността на третия лъч на метрото, коментира главният архитект.

Третият метродиаметър започва от бул. "Янко Сакъзов" до ж.к. "Борово"

Строителството на трети метродиаметър от бул. „Ботевградско шосе” до кв. „Овча купел” ще започне от бул. &bdqu...

Основните съображения по жалбите са за изграждането на третия лъч на метрото е, че ще наруши естествения поток на подпочвени води, минерални извори и тн. Тези съображения бяха определени от Диков като несериозни. Според него не бива всеки да се прави на специалист в области, от които не разбира, информира "Фокус".

 Към проекта за метрото са правени много сериозни геоложки проучвания и изследвания – всичко, което е необходимо, освен това вече имаме два лъча на метрото, които са изградени и функциониращи. Общината не прави нищо, което да е прецедент.

„Възможно е тези жалби да забавят строежа, но разчитам на разума на жалбоподателите. Ще инициираме среща с тях, в която ще разговаряме и ще си кажем аргументите – те техните и ние нашите. Делото е насрочено за края на април, а е ясно, че ако тръгне процедура по съдебен спор, няма да се разреши на първото заседание”, каза главният архитект на София.

„Трябва да се съобразим със споразумението между България и Европейския съюз (ЕС) за финансовата рамка на програмния период 2014-2020, но можем да започнем процедури по избор на изпълнител още в началото на 2015 година”, допълни арх. Диков.

Избран е строител на пешеходния мост между метрото и "Дружба 2"

Директорът на "Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев и столичния кмет Йорданка Фандъкова присъстваха днес на пускането на обновения бул. "Кръ...

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София