Кандидатите за заместник на Петър Диков са 11

2477
Кандидатите за заместник на Петър Диков са 11
Снимка: Actualno.com

11 кандидати от общо 13 допуснати до участие в конкурса за главен архитект на София представиха вчера (29 февруари) визията си за бъдещето на столицата пред широка публика от колеги, граждани и общински съветници. Повтарящ се рефрен за всички беше реорганизацията на ресорната администрация и дигитализацията на преписки и проекти. Извън това конкретика не се чу - всички искат София да е зелен град, но не казват как ще постигнат това, коментира в. "Сега".

Няколко кандидати предлагат нови звена в структурата на Направление "Архитектура и градоустройство", включително съвети с външно участие - експерти, социолози и др. (идея на арх. Николай Пърпов). Възможност за развитие извън границите на града виждат арх. Георги Бакалов (чрез скоростни пътища до Елин Пелин, Владая, Костинброд и Нови Искър) и арх. Николай Яръмлъков, който иска София да си вземе парк Витоша. Мнозина засегнаха транспортната инфраструктура, като Бакалов предлага доразвиване на велотрасетата, а арх. Иван Моев иска метрото да стигне до новата икономическа зона в Божурище и до лифта "Симеоново".

13 остават от 15-те кандидати в борбата за главен архитект на София

Предстои заседание на комисията, която ще разгледа и приеме критериите за оценка на концепциите на кандидатите за главен архитект на Со...

По най-важния въпрос - дали ще спрат практиките на корупция в Столична община и презастрояването на София, конкретни еднозначни отговори нямаше. За сметка на това имаше обяснения какво трябва да се направи, за да изчезне корупцията в направлението - повече прозрачност в НАГ чрез дигитализация, контрол и наказуемост.

Концепциите на кандидатите, дали съгласие, ще могат да се видят на сайта на Столичната община, но едва след като бъдат оценени. Комисията, която оценява концепциите, ще работи до 25 март, а на 28 и 29 март са насрочени датите за защита на кандидатите, получили оценка, не по-ниска от 4.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София