Кметът на Челопеч се опита да пренебрегне съдебно решение

5331
Кметът на Челопеч се опита да пренебрегне съдебно решение

На неприятна сцена станаха свидетели хората, дошли в местността Кормимеш, в землището на с.Челопеч, по време на празника Неделя на Всички светии на 26 юни. Пред едноименния параклис имаше строена охрана, някои от тях с баджове на общината, които се опитаха да не допуснат о. Антоний Марчев, който е енорийски свещеник на с. Челопеч, да отслужи света литургия и водосвет в параклиса.

Техните мотиви бяха заповед, издадена от кмета на Челопеч Алекси Кесяков от 2015 г., която забранява достъпа на отец Антоний до параклиса. Същата заповед обаче е обявена за нищожна от Административен съд – София област с решение от 22 февруари т.г. Независимо от това, че от съдебното решение са минали 4 месеца и то не е обжалвано, кметът е разпоредил на свои служители да не допускат отец Антоний в параклиса.

Коя всъщност е Вирджиния Раджи - първата жена кмет на Рим?

Столицата на Италия си избра за първи път жена, която да застане начело на градската администрация. Активистката на учреденото от ита...

Едро момче и още двама служители бяха препречили пътя до него. Наложи се да се намеси полиция, която се запозна със съдебното решение. Нейни служители след проведени телефонни разговори отидоха до охраната и тя допусна свещеника да влезе, но не и да свещенодейства вътре.

Конфликтът между кмета на селото и отеца датира от около 6-7 години поради желанието на кмета да актува двора около централния храм на селото "Св. Николай Чудотворец" за общински. За узаконяването на този двор са водени три съдебни дела, спечелени от църковното настоятелство. Ако някой желае да помага за благоустрояването на църковни имоти, го прави заради Бога, а не за да придобие собственост върху тях.

 

В крайна сметка светата литургия не се състоя, а водосветът беше изнесен на пътя. Минаващите жители недоумяваха защо се е стигнало дотук.

Съдът реши: изборът за кмет на община Ветово е недействителен

Русенският административен съд обяви за недействителен избора на кмет на община Ветово. Производството беше образувано по жалба на канд...

 

За Actualno.com г-н Кесяков обясни, че не харесва отец Антоний, тъй като бил "комерсиален" и затова е извикал друг свещеник за празника. Oт популистки съображения в параклиса се предлагаха "безплатни свещи" и стоеше табела "безплатен водосвет". Водосветът на такъв празник винаги е бил безплатен. При поръсването от свещеника миряните оставят (ако желаят!) пари за здраве, обясни отец Антоний.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София