Кметът на Ихтиман: Общината е финансово стабилна, защото взехме мерки навреме

11778
Кметът на Ихтиман: Общината е финансово стабилна, защото взехме мерки навреме
Снимка: община Ихтиман

Калоян Илиев е кмет на община Ихтиман от 2011 г. Преди това е бил общински съветник, член на УС на ФК "Ботев-1937“, ръководител на офис на ДЗИ. Още по-рано е управлявал частни дружества. Магистър е по маркетинг и икономика от Бургаския свободен университет. Учил е в "Anderson High School" Southgate (САЩ).

Г-н Илиев, миналата година договорихте спешна поръчка за реконструкция на водопровод между Габра и Вакарел за над 4 млн. лв., без осигурено финансиране. Към днешна дата намерихте ли пари и работи ли се там?

Не. За жалост все още няма отпуснати средства за този проект. Той е жизнено важен за Вакарел, но няма финансиране и не се знае дали изобщо ще има.

Каква е ситуацията това лято с водоподаването, миналата година имахте сериозни проблеми в района и причина да прибегнете до пряко договаряне за този обект?

Миналата година хората организираха протести, блокираха пътища, искаха да блокират и магистралата, но не се стигна до там. Интересно е, че по европейски проект сменихме целия вътрешен водопровод в селото. Сега там няма аварии, няма загуби на вода, но довеждащият водопровод е в окаяно състояние. Минава през пресечена, гориста местност. Не е лесно да се установи къде са авариите. Труден е достъпът да определени местности, трудно се работи и се губи много време. На цялата хубост с новия водопровод в селото, при една авария на довеждащия водопровод Вакарел пак е без вода.

Тоест, проблемът си е останал?

Да. За наше щастие тази година сме нямали авария в жегите досега. Не се знае обаче кога пак ще се случи. Още повече, че Вакарел се водоснабдява от язовир "Искър" - един водоем със сериозни количества вода. Има дебит предостатъчен за Вакарел и не би следвало да имат проблеми с водата никога, ако водопроводът е в добро състояние. 

Без осигурено финансиране ви върви също пътна поръчка към Венковец, Боерица, Живково. Имате ли индикация за осигуряване на нужните средства, тъй като не са малко – 7,4 млн. лв. без ДДС?

Пуснахме поръчката под условие, но и за него няма финансиране. Общо взето всички финансирания са спрени в месеците, които минаха. Не се знае дали изобщо ще бъдат осигурени средства за тези обекти.

Какви проекти изпълнявате през настоящия строителен сезон?

Завършихме проект за три улици в Ихтиман - цялостно асфалтиране. Приет е от комисията. Очакваме окончателното плащане от ДФ "Земеделие". Това е проект, подписан преди около 3 години. Общо взето изпълняваме обекти само от капиталовата програма на общината.

Но тя предполагам не е нещо солидно като сума?

Не е. Имаме около 1 милион. С тях за град Ихтиман и 15 населени места малко трудно се оправяме, но се простираме според възможностите си.

Този период се оказа сериозно изпитание за общините, защото не останаха много опции за кандидатстване, старият програмен период изтече, а нов не е започнал, нови програми не се отварят?

Имаше индикация, че във фонд "Земеделие" пазят някакъв остатък и ще отворят програмата пак да кандидатстваме. Това обаче трябваше да стане в началото на юни, а вече е юли. От никъде - нищо. Най-вероятно така ще си и остане до края на годината. Общо взето тази година е нулева, с повече почивки.

Година преди изборите да се отчете като нулева, не е добър знак?

Имаше добри години, в които изпълнявахме по 3-4 проекта. То се виждаше, но сега сме в застой.

А финансово как стои общината?

Засега сме добре, и то благодарение на това, че миналата година бяхме постегнали колана, образно казано. Оставихме един преходен остатък, с който работехме тази пролет. Той ни спаси при увеличените сметки на тока, при забавянето на бюджета, при вдигането на храните за детски градини и социален патронаж. Тази година, ако не можем да спестим пари, догодина ще имаме сериозен проблем, защото цените всеки ден растат, инфлацията се увеличава. Също така ни помогна и това, че преди време с ЕСКО договор (т.нар. договори с гарантиран резултат – б. р.) подменихме в цялата община уличното осветление с енергоспестяващи LED-лампи. Това много ни облекчи. Намалили сме разхода за улично осветление в сравнение с периода преди да ги сменим с 55 до 60%.

Явно сте знаели какво ще стане, на доста общини уличното осветление най-много им натежа и тях минаха на режим?

То и преди това си беше много сериозен разход. Още тогава си мислехме как да го намалим, и когато намерихме подходяща фирма, която да подмени осветлението за нейна сметка с този ЕСКО договор, веднага го направихме. Ние сме малка община и с тези местни приходи, които получаваме, издръжката е трудна. Камоли да се направи нещо мащабно със собствени приходи.

А имате ли временен безлихвен заем от централния бюджет, тъй като се чува, че започват да им начисляват лихви?

Не. Навремето имахме възможност да вземем безлихвен заем, но сме противници на заемите. Гледаме да се простираме според възможностите, както казах, защото не се знае какви времена ще дойдат. Заеми нямаме, също и неразплатени средства до момента, но това не значи, че и занапред ще е така, като гледаме как се вдигат всички цени. 

Прави впечатление, че доста старателно възлагате горски противопожарни пътища, лесокултурни прегради, минерализовани ивици, много ли са ви горските територии?

Да, имаме 12 000 хектара общински гори, което значи 120 000 декара. Полагаме усилия за тях. Навремето направихме и залесяване на 600 декара. Сега пак през фонд "Земеделие" кандидатствахме за тези пътища. Там имаме избрана фирма. В момента една от фирмите ни обжалва процедурата за премахване на дървесината. Чакаме разпореждането на съда какво ще е, за да пристъпим към изпълнение.

Има ли изявен инвеститорски интерес към общината?

Нисък е инвеститорският интерес към община Ихтиман. Според мен е заради ниския процент безработица. Понеже ние териториално сме близо до София и доста хора пътуват всеки ден там на работа. Безработицата сега ни е под 5%. През 2011 г., когато застъпих, беше 37-38%.

Общинската болница как се справи с предизвикателството Ковид-19 и съумя ли да си върне всички функции след затихването на пандемията?

Общинската болница беше предизвикателство за мен, когато застъпихме с моя екип, защото тя тогава имаше доста задължения. Беше на кантар да бъде затворена. А община Ихтиман да остане без общинска болница щеше да е голям проблем. Назначихме нов управител на болницата през 2013-2014 г. и оттогава поетапно започнаха да се изплащат стари задължения. Санирахме абсолютно всички сгради, закупи се доста нова апаратура - скенери, рентгени, апарати за вътрешно и други отделения. Сега болницата е финансово добре, даже миналата година завърши на малка печалба. Малко им беше трудно, че цялото вътрешно отделение, вторият етаж беше затворен заради ковида. Може би щеше да е още по-добре с финансите, ако не беше тази пандемия. Фактът, че болницата се справя добре, е предпоставка в нея да искат да работят специалистите. Така, че засега няма недостиг и на персонал.   

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com