Културата и изкуството в София: 10 години назад, 10 години напред и 10 въпроса

1360
Културата и изкуството в София: 10 години назад, 10 години напред и 10 въпроса
Снимка: Фабрика за идеи

Преди 10 години София прие първата за България дългосрочна стратегия за развитие на културата в града. Сега е време за отчет, който правим заедно с гражданите на София, но и за поглед напред – за следващите 10 години. Отправяме покана към Вас да споделите мнението си и по този начин да станете част от процеса на създаване на новата стратегия за развитие на културата в нашия град. Резултатите от това допитване ще бъдат използвани за идентифицирането на още важни въпроси, които да залегнат в подготвяния стратегически документ.

Моля, споделете вашето мнение ТУК

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО "ДОСТЪП ДО КУЛТУРА" В НАЦИОНАЛНИ И РЕГИОНАЛНИ ИЗМЕРЕНИЯ 

От Асоциация за развитие на София, Сдружение "Фабрика за идеи" и Обсерватория по икономика на културата Ви каним на дискусията "Предизвикателството "Достъп до култура" в национални и регионални измерения: Каква е (и може да бъде) ролята на културата в регионалното развитие и в адресиране на хронифициралите неравенства в перифериите?" в рамките на обсъжданията за Визията за култура на София до 2033 г.:

Какви са причините 52% от българите да не са посетили нито едно културно събитие през изминалата година, а най-високият процент от посещавани събития да е "заведение с жива музика"?

Как разграничаваме територията на "развитие на публики" от тази на конституционно гарантираното право на "достъп до култура"?

Какво показват данните от първото от поне седем години национално представително изследване на участието на българските граждани в културни дейности - по възрастови групи, пол, образование, доходни групи и регионално разпределение и какви са възможните предложения за политики и мерки на основата на тези данни?

Националното представително изследване е проведено от социологическа агенция "Маркет Линкс" през януари 2023 по поръчка на Сдружение "Фабрика за идеи" в рамките на проекта "Право на култура", финансиран от НФК по програма "Възстановяване и развитие на частни културни организации".

То проследява какви са най-посещаваните, най-непопулярните и най-желаните, но недостъпни форми на култура в страната ни. Специален акцент в дискусията ще бъдат данните за София, идентифицираните възможности, проблеми и предизвикателства пред участието на гражданите в културни дейности. 

Резултатите от изследването ще бъдат анализирани и дискутирани в контекста на настоящите данни за регионалното разпределение на публичните финанси, инвестирани в културно съдържание.

Разговорът ще засегне и темата за ролята на културата в адресирането на последиците от някои от най-сериозните проблеми пред обществото ни днес - демографска криза и застаряващо население, бедност, териториална и икономическа асиметрии и работата в интердисциплинарни полета. Ще бъдат изведени конкретни препоръки за насърчаване на участието на населението в културни дейности на национално, регионално и местно ниво. 

Поканата ни е отправена към медиите, независимата сцена и експертите в сферата по темата за достъпа до култура, социални и културни иновации и регионално развитие.

ПРОГРАМА

10:00 - 10:10 ч. Откриване на дискусията,

Янина Танева, Светлана Ломева

10:10 - 10:50 ч. Представяне на резултатите от национално представително изследване, Диана Андреева - Попйорданова

10:50 - 12:30 ч. Конкретни предлагани мерки и отворена дискусия

Модератори: Янина Танева, Светлана Ломева

Ще бъдат представени два профила на участие на населението в културни дейности:

1. Участие на българските граждани в културни дейности на национално ниво, в големите градове, в по-малките общини и селата;

2. Профил на участието на гражданите в културни дейности в Столична община и извеждане на препоръки към Визията за развитие на културата в София до 2033 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Контрера поиска засилена и ежедневна полицейска охрана в центъра на София

Васил Терзиев: Ролята на успешните хора е не да се отдръпнат, когато постигнат успех, за да му се радват (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София