Мащабен проект превръща Патриарха в булевард с европейски вид (СНИМКИ)

10336
Мащабен проект превръща Патриарха в булевард с европейски вид (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Мащабен проект превръща Патриарха в европейски булевард. Столичният кмет Йорданка Фандъкова, главният архитект на столицата Здравко Здравков и независимият общински съветник Борис Бонев представиха идеята за подобряване на движението по няколко основни артерии в центъра на София, предаде репортер на БГНЕС.

В парка на НДК те обявиха, че движението по няколко централни булеварда ще бъде преосмислено и направено по-безопасно и удобно. Реконструкцията ще засегне и булевардите "Витоша" и "Фритьоф Нансен", както и ул. "Г. С. Раковски", за да може целият район да функционира като взаимосвързана и работеща транспортна мрежа.

Основната промяна обаче засяга бул. "Патриарх Евтимий", където ще бъдат обособени велоалеи, нова бус лента и ще се осигури безопасно пресичане за пешеходците.

В София има място за всички, посочват от Спаси София, които от половин година работят по проекта и сега са намерили подкрепа след препроектиране от новият зам.-кмет Кристиан Кръстев.

"Затова по 18 метра широкото пътно платно по бул. „Патриарх Евтимий“, между Попа и Петте кьошета, предстои да бъдат изградени нова велоалея, БУС лента и безопасни пешеходни пресичания. За първи път в София ще се направят и т. нар. виенски спирки, които подобряват комфорта на пътниците и намаляват конфликтите с велосипедите. По бул. „Витоша“ се предвижда освобождаване на тротоара покрай парка на НДК чрез сваляне на велоалеята по пътното платно. Така конфликтите между пешеходци и велосипеди по тесният и натоварен тротоар ще станат минало. Паркирането пък от успоредно ще стане косо, с което броят на местата се увеличава с над 40%. Ул. „Проф. Фритьоф Нансен“ става двупосочен с цел оптимизиране на тролейбусна линия 7 и равномерно разпределяне на трафика в района, при запазване на съществуващите места за паркиране.", пишат от сдружението.

Какви промени очакват булевард Патриарх Евтимий?

Пътното платно по бул. "Патриарх Евтимий" между Попа и Петте кьошета ще се промени, така че по него да се движат не само коли, но и велосипеди и градски транспорт. Броят на активните ленти се запазва, а паркирането се връща както преди изграждането на метрото – само от едната страна. Обособена ще бъде нова БУС лента в целия участък, както и две еднопосочни велосипедни алеи. Това ще гарантира максимално добри връзки с околната територия и удобни пресичания на кръстовищата. Новата БУС лента ще е логично продължение на вече съществуващата по бул. „Васил Левски“, а новата велоалея пък ще свърже в обща мрежа шест съществуващи отсечки.

Бул. "Витоша" при парка на НДК също така ще претърпи положителни промени. За да се увеличат паркоместата в района, паркирането ще стане успоредно. С това техният брой в участъка ще бъде увеличен с над 40%, но поради малкото трафик, това няма да се отрази върху пропускливостта на булеварда. Велосипедната алея покрай парка на НДК, която в момента е разположена върху един от най-натоварените с пешеходни тротоари в целия град ще бъде преместена на пътното платно. Освен свободни тротоари, пешеходците получават и две нови пешеходни пътеки за по-добър достъп между квартала и парка. Подлезът при спирка Баба Неделя вече няма да бъде единствената възможност да се пресече бул. „Витоша“, а на всички нови пешеходни пътеки ще бъдат поставени и специални колчета, които възпрепятстват паркирането върху и около местата за преминаване на пешеходците.

 

Ул. "Проф. Фритьоф Нансен" става двупосочен, с което движението на тролейбусите се връща в оптималния си режим: подобряват връзките с градския транспорт в тази част на центъра, намалява се времето за пътуване и се спестяват разходи за излишен пробег от около 170 000 лв. годишно. За удобство на живущите се запазват местата за косо паркиране, но тяхната посока ще бъде обърната. Автомобилното движение в района също така получава повече възможности, тъй като трафикът ще бъде разпределен между няколко успоредни улици. В момента този трафик върви по малките и тесни улици като „Любен Каравелов“ и „Г. С. Раковски“, а далеч по-широкият ул. „Проф. Фритьоф Нансен“, част от първостепенната улична мрежа на столицата, се ползва далеч под капацитета си.

Какви резултати да очакваме?

Пешеходците получават безопасна среда:

🚳свободни тротоари за пешеходци: тротоарите покрай парка на НДК се освобождават само за пешеходци, тъй като велоалеите се преместват на пътното платно. Така се слага край на конфликтите и опасните ситуации между пешеходци и велосипеди.

🚶‍♀подобрен достъп и две нови пешеходни пътеки. Слизането в подлез, за да пресечете бул. „Витоша“ ще бъде сменено с нова пешеходна пътека при бул. „Ген. Скобелев“. Нова пешеходна пътека ще има и на кръстовището на бул. „Витоша“ и ул. „Верила“, с което паркът на НДК ще стане по-достъпен.

🚸пешеходните пътеки ще бъдат обезопасени със специални ограничители, които не позволяват да се паркира преди и след тях. С това видимостта и пътната безопасност значително се подобряват.

🚧огромните защриховки с пътна маркировка по ъглите на кръстовищата, които никой не спазва, се заменят с физически елементи.

🌳Голямото мъртво пространство пред Френската гимназия се преобразува в остров, на който могат да бъдат поставени кашпи с цветя и озеленяване.

Догодина започва изграждането на "зелено" околовръстно шосе в София

Проектът за устройствен план за първата част от зеления ринг на София вече е готов. Участъкът ще свърже Борисовата градина със “С...

Велосипедисти получават свързана мрежа - Велоалеята ще свърже 6 други:

🔀свързана велосипедна мрежа в центъра и връзка с шест съществуващи велоалеи – по бул. „Цар Борис III“, бул. „Прага“, бул. „Витоша“, ул. „Проф. Фритьоф Нансен“, ул. „Г. С. Раковски“ и ул. Граф Игнатиев;

✅ основна връзка не само с множеството обекти покрай булеварда, но и безопасен коридор за преминаване през центъра;

👍комфорт: двете еднопосочни велосипедни алеи ще бъдат широки и комфортни за каране, с удобни пресичания на кръстовищата във всички посоки;

💜безопасност: за първи път в София, в зоните на спирките велосипедните алеи ще бъдат повдигнати, избягвайки конфликта с пътниците на градския транспорт;

Идея за облекчаване на трафика от кв. "Витоша" към Симеоновско шосе, предлага "Спаси София"

От "Спаси София" предлагат мерки за облекчаване на движението по столичния бул. "Симеоновско шосе" на един от входовете към кв. "Витоша...

🚶‍♂без конфликти с пешеходците: съществуващите алеи по тротоарите около парка на НДК се свалят на пътното платно, освобождавайки тротоарите само за пешеходци;

🚇интермодалност: удобна връзка за достигане с велосипед до три метростанции.

Пътуващите с градския се придвижват по-бързо:

🚌Обособена БУС лента за по-бързо движение на шестте тролейбусни линии.

⏰С 50% по-бързо преминаване между Попа и Петте кьошета. Вместо сегашните 6, разстоянието ще се изминава за 4 минути.

🚎Възстановява се директната връзка с тролейбус 7 между Лозенец и Петте кьошета. Намаляват се времето за пътуване и интервалите за движение.

Спаси София питат: Защо Графа е без Акт 16 година след ремонта?

От организацията Спаси София сигнализират, че в пълно нарушение на законите, ремонтираната улица Граф Игнатиев в столицата се ползва бе...

🚇Подобрена интермодалност: с пускане на третата линия на метрото, удобните прекачвания ще бъдат още по-важни и използвани;

🚏Виенски спирки: за първи път в София ще имаме повдигнати и сигнализирани велоалеи в зоните на спирките, за да се избегнат конфликти с велосипедистите.

При представянето на проекта кметът Йорданка Фандъкова коментира: "В този проект е помислено за всички участници в движението и това е един проект, който показва и нашата визия за превръщането на София в град на хората". Той включва всъщност няколко участъка не само бул. „Патриарх Евтимий“, бул. Витоша, Фритьоф Нансен. "Част от тези проекти са работени и досега, но едно от големите постижения на този проект, че всъщност е комплексен и дава много, много решения." "Проектът създава този баланс между всички участници в движението, между всички хора и това е един за мен включително и социален проект, който ни учи да живеем заедно и да имаме споделено движение".

Главният архитект на София Здравко Здравков каза: "Изключително е важно да предоставим на хората свързани велосипедни трасета, които да дават възможност да предпочетат хората велосипеда пред личния автомобил. Когато им предоставим фактора време, фактора свързаност и привлекателност на трасето, много хора биха слезли от автомобилите си и биха пътували с велосипед"."Това е малка част от проектите, които правим. Предстои ни свързване на големите квартали Дружба и Младост с центъра на София, както и развитие на няколко по-малки къси парчета, които да дадат възможност да свържем по бул. Пушкин до кръговото на Бояна с ново велосипедно трасе, така че да може да осигурим и качване на велосипедисти до планината".

Общинският съветник Борис Бонев, коментира проекта и в профила на"Спаси София" Facebook:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com