"Младост" на протест заради заградена зелена площ (ВИДЕО)

4324
"Младост" на протест заради заградена зелена площ (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Инвеститори заградиха градинката между блокове 74, 75, 76, 78, 79А в "Младост 1". Това предизвика недоволство у живущите в блоковете, които тази вечер готвят протест, за да защитят единствената зелена площ в карето. Пред БГНЕС домоуправителят на вход 3 на бл. 79А каза, че не иска повече строежи и нови блокове в квартала.

„Абсурдно е да се строи блок до блок и да няма грам зеленина. Няма как да обясним след това на децата какво е зелен цвят. Стига с тези строежи! Да излязат извън града, но не и в комплекса, който е презастроен”, заяви Павлина Стоичкова. Тя добави, че подкрепя единствено там да се реализира заложеният през 2009 г. в Подробния устройствен план изграждане на частна детска градина, но не и идеята на инвеститорите да построят блок с детска градина.

Презастрояването на София: В "Обеля" готвят пътни блокади, при блок 73 в "Младост 1" искат решения (СНИМКИ)

Жители на столичния квартал "Обеля" обвиняват в скандално безхаберие кмета на район "Връбница" Младен Младенов. Причината - опит да се ...

Журналистът Надя Танева е тръгнала с дъщеря си да ѝ купи сладолед, но пътеката, водеща към близкото магазинче, училище и детска градина вече е блокирана от мрежата. "Най-лошото не е невъзможността да се мине, има къде да се заобиколи. Проблемът е, че оградата е под балконите на хората. Единият от потърпевшите съм аз. Аз живея точно до оградата и съм една от най-потърпевшите. Ще се боря за правото ми да живея спокойно", каза тя.

На място дойде главният архитект на „Младост”и независим кандидат за кмет на района арх. Стефан Стефанов, който побърза да успокои хората като заяви, че там няма да се строи, защото няма издадено разрешително. "Имотът, който в момента се загражда, няма заявен проект и вкарване на инвестиционен проект за съгласуване, няма издадено разрешение за строителство. Към момента има само една издадена виза за строителство, издадена от главния архитект на София. Има следваща процедура, която не е завършила, и на този етап няма как да се строи. Явно оградата има друга идея”, коментира Стефанов.

Той обясни, че това е един от имотите т.нар. „горещи картофи” в района, които във времето администрацията е опитвала да вкара в процедура по обезщетяване на собствениците чрез замяна или изкупуване. Архитектът припомни, че в края на април Йорданка Фандъкова е създала работна група, която тя твърди, че ще реши всички проблеми на „Младост”, в която Стефанов не е включен.

„Не мога да отговоря по какъв критерии този имот не е включен в първите пет имота, които бяха гласувани от СОС за замяна. Рано или късно този имот трябва да го обезщетим и се надявам това да се случи в най-кратко бъдеще”, заяви той и добави, че държи този терен да бъде вкаран в списъка с обезщетенията.

Отново протест в столицата срещу застрояването на "Младост"

Пореден протест срещу застрояването на зелени площи в столицата. Жителите на квартал "Младост" излизат на протест срещу застрояването н...

БГНЕС разговаря с Дора Давидова, която е един от собствениците на спорния терен. Тя обясни, че парцелът ѝ е над 2 дка., като части от него са придобити чрез реституция, покупка и продажба на 300 кв. м. общинска земя.

„Поставихме оградата, за да предизвикаме живущите да направят подписка в наша защита и да провокираме отговорните институции да ни обърнат внимание и да решат казуса ни, който от 10 години не се разрешава. На този етап не смятаме да строим. Искаме да бъдем обезщетени с друг терен. Нямаме желание да тормозим хората, но бездействието на институциите ни принуди да действаме по този начин”, заяви Давидова и добави, че са имали идея да построят триетажен блок с магазини и детска градина, която обаче е извън сградата. Давидова не можа да каже дали тя и останалите инвеститори ще изпълнят това си намерение, но подчерта, че за 1200 деца няма място в общинските детски градини в района.

А какво се случи на протеста - вижте във ВИДЕОТО:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София