Няма да има ОВОС на проекта за ремонт на Борисовата градина

2075
Няма да има ОВОС на проекта за ремонт на Борисовата градина
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Регионалната инспекция по околната среда и водите в София взе решение да не се извършва оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) на проекта за основен ремонт на Борисовата градина. От РИОСВ-София поясняват, че инвестиционното предложение на общината няма вероятност да окаже "значително отрицателно въздействие" върху природни местообитания, популации и местообитания на видове, предмет на опазване в защитени зони, пише в. "Сега".

Обновяването и ремонтът засягат историческата част на Борисовата градина, както и реконструкция на тоалетните при лятната читалня. Става въпрос за зоната между "Цариградско шосе", бул. "Пейо Яворов", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и бул. "Драган Цанков". Ще се направи нова ВиК система, ще се сложи още осветление в парка, нови 129 камери, ще се възстановява художествена украса, ще има обновяване на езерото с лилиите и т.н. Проектът предвижда още по границите на парка да се засадят и множество храсти, които да служат като шумозащитна стена срещу автомобилното движение. Стойността е 9 млн. лева, но бяха добавено още 1,332 млн. лева по оперативна програма "Региони в растеж".

Борис Бонев: Ремонт като в Западен парк заплашва Борисовата градина

В пост във Facebook общинският съветник Борис Бонев съобщава, че ремонт като в Западен парк заплашва Борисовата градина. Днес по негово...

"С инвестиционното предложение се предвижда единствено извършване на ремонтно възстановителни дейности по съществуващото положение на алейната мрежа, техническата инфраструктура и парковите елементи на част от Борисовата градина и възстановяване на обществената тоалетна при лятната читалня. Предвид характера на инвестиционното предложение няма вероятност от натрупване на отрицателни кумулативни въздействия върху околната среда при реализацията спрямо одобрените до момента други инвестиционни предложения, планове и програми и проекти", се казва в мотивите за взетото решение.

Все пак от РИОСВ-София признават, че е вероятно строителните дейности и генерираните от това прахови и газови емисии да доведат до замърсяване и вредно въздействие върху околната среда. То обаче е определено като незначително. "Експлоатацията на парковото пространство не води до дискомфорт за околната среда, както и до възникване на риск от инциденти, застрашаващи околната среда. С възстановяването на площадковата канализация ще се предотврати възможността за замърсяване на подземните води и почвите в района", се казва в заключението на доклада.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София