Нови правила за наемателите подобряват управлението на общинските жилища в София

2903
Нови правила за наемателите  подобряват управлението на общинските жилища в София
Снимка: iStock/Guliver

Проект за нова Наредба за управление на общинските жилища на Столична община подготви работна група, създадена със заповед на кмета Йорданка Фандъкова, от общински съветници и експерти на администрацията. С този документ не се променят и отнемат права на сегашните наематели.

Чрез него се въвеждат механизми за подобряване управлението на общинските жилища. Настоящите наематели ще продължат да ги използват по реда, по който са настанени в тях, както и ще могат да използват всички регламентирани възможности за тяхното купуване. Няма промени и в наемната цена. Разпоредбите на документа след приемането му ще се отнасят само за бъдещите наематели на общински жилища.

Новите изисквания, разписани в проекта за наредба, забраняват използването на отпадъци за отопление, както и притежанието на повече от едно МПС на домакинство (разпоредбите са част от мерките, които Столичната община налага с цел опазване чистота на въздуха в града). Бъдещите наематели ще трябва и да застраховат жилището в полза на СО за целия срок на договора, както и да платят еднократен депозит. Те няма да могат да купуват домовете, в които са настанени.

Създават се два жилищни фонда: „Настаняване под наем при условията на нормиран наем“ и „Настаняване под наем при условията на пазарен наем“. Първият фонд, в който наемът е нормиран, е за лица и семейства, които са в риск от бедност и социално изключване. В тази група, например са младежите, които напускат специализираните институции,  хората с трайна степен на увреждания над 71 %, самотни родители, преподаватели във висши училища или научни институции до 35 - годишна възраст с образователна степен „доктор“ и други. Жилището може да се ползва само за срок от 5 години и това е част от политиката за стимулиране на хората да излязат от икономическо-социална изолация. Това условие не важи за лицата с трайно намалена, над 71 %, работоспособност.

„Водна паша“ на Павел Койчев „заживява“ върху водното огледало на Южния парк

Скулптурната композиция „Водна паша“ на Павел Койчев ще бъде поставена върху водното огледало на Южния парк в София, при за...

Фондът за настаняване в жилища на пазарен наем е за домакинства, които могат да ги наемат чрез тръжна процедура по реда на Наредбата за условията и реда за провеждане на търгове и конкурси. Срокът за наемане на такова жилище е 7 години.

Проектът за наредба въвежда нов диференциран подход към начина на определяне на цената на нормирания наем, според спецификата на домакинството. За тези, които са по пазарен наем, цената се  формира по наредбата за търговете.

С новата наредба се определят резервни жилища за домакинства, пострадали при бедствия и аварии. Променен е и реда за увеличаване на общинския жилищен фонд, има повече отговорности по контрола на районните кметове, както и е подобрена методиката за получаване на точки при класиранията.

Проектът за наредбата ще бъде публикуван за обществено обсъждане за срок от 60 дни. В работната група по създаването му са участвали съветници от всички политически групи, представени в СОС. Председател е Силвия Христова, която е и председател на Постоянната комисия по устройство на територията, архитектура и жилищна политика, а останалите членове са: Ботьо Ботев (ГЕРБ-СДС), Иван Таков (БСП), Владислав Панев(съпредседател на „Зелено движение“, част от групата на „Демократична България“ в СОС), Борислав Иванов („Патриоти за София“), Борис Бонев (Спаси София), зам.-кметът Дончо Барбалов и експерти от администрацията на Столичната община.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Съдът отложи делото за изборите за кмет на София

Спират парното в София

Тестват сирените в София на 1 април

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София