НПО алармира: СОС ще приеме напук проекта за трамвай през Борисовата градина

15696
НПО алармира: СОС ще приеме напук проекта за трамвай през Борисовата градина

Този четвъртък (24 юли), на своето редовно заседание Столичният общински съвет (СОС) ще приеме доклад на главния архитект на столицата Петър Диков, с който ще се узакони проектът за трамвай, минаващ през Борисовата градина. Това пише в свое официално съобщение гражданската организация Софийски обществен съвет, като според информацията докладът на Диков ще е точка 39 от дневния ред на СОС.

Според плана линията на трамвай 18 трябва да минава през "Никола Габровски", "Г. М. Димитров" и Борисовата градина. Срещу инициативата имаше протест, като демонстрантите търдяха, че заради проекта ще бъдат изсечени над 550 дървета.

Голяма част от дърветата в Борисовата градина трябва да бъдат премахнати

Голяма част от дърветата в Борисовата градина, както вече неведнъж сме казвали, с или без трамвайното трасе трябва да бъдат премахнати....

"Случващото се около трамвая през Борисовата градина се оказва решено отдавна, макар и в противоречие с основополагащи за градското развитие принципи и документи и без задължителната обществена подкрепа. Въпреки, че няма одобрени планове за изграждане, нито е изменено функционалното предназначение на територията на парка, строителите някак си са знаели, че трамвай ще има и са подготвили част от трасето му, както може да видите от снимката в началото на статията. Решението пък за промяна на регулацията от СОС виси от януари, но нарочно се оставя за прокарване в последния момент през лятото, за да няма широк обществен отклик и възможност за бърза намеса за спиране на последиците от безумния акт. Има ли съмнение, че Столичният общински съвет всъщност се явява просто един колективен орган за узаконяване на престъпления срещу интересите на гражданите и града", питат от Софийския обществен съвет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София