Опозицията в СОС спря програма за синхронизиране на ремонтите

1387
Опозицията в СОС спря програма за синхронизиране на ремонтите
Снимка: БГНЕС

Липсата на мнозинство зад кмета Васил Терзиев в Столичния общински съвет доведе до трудно обяснимо блокиране на доклад, чиято цел е да сложи повече ред в ремонтите в София и да подобри координацията с експлоатационните дружества -  "Топлофикация", "Софийска вода" и др., с общинската фирма "Метрополитен", с телекомите и т.н.

Групите на ГЕРБ, БСП, ИТН и отцепниците от "Възраждане" спряха приемането на програма за изграждане, реконструкция и ремонт на общински обекти за 2024 г., предложена от зам.кмета по строителството Иван Матов. За нейното приемане гласуваха ПП/ДБ/"Спаси София", които подкрепят Терзиев, "Синя София" на проф. Вили Лилков и "Възраждане", но гласовете им не бяха достатъчни.

ОЩЕ: "Оправяме чужди грешки": Започна поредното пренареждане на жълтите павета

Какво предвижда програмата?

В програмата се изброяват инвестиционните намерения на Столична община, на районните администрации, а също и планираните мероприятия на 7 компании, които имат инфраструктурни мрежи на общинска територия. В списъка са включени 560 участъци от улици и булеварди, по които предстои да се подменят и изграждат тротоари през 2024 г., а също и други мащабни обекти - възстановяване на осветлението в парк "Хиподрума", разширението на ул. "Опълченска" между бул. "Стамболийски" и бул. "Сливница", реконструкцията на релсите по бул. "Стамболийски" в "Западен парк" и още около 380 обекта.

"Програмата представлява координационно усилие между различните участници в строителния процес. Задачата е те предварително да представят плановете си и да са запознати с плановете на останалите. Искаме фирмите да са наясно с предстоящите ремонти, които общината и районите планират, за да ги съобразят със своите намерения. Списъкът е индикативен и в него могат да влизат и излизат обекти. Те ще се разглеждат и от комисия, в която участват всички заинтересовани страни", поясни Матов.

Той допълни, че отхвърлянето на програмата ще донесе проблеми преди всичко на комуналните дружества, които ще бъдат затруднени да изпълняват плановите си ремонти. "Ако не я приемем, например ЕРМ "Запад" няма да може да направи планов ремонт на кабели в Банкя, а в същия район "Софийска вода" няма да може да подмени водопровод", посочи Симеон Ставрев от ПП/ДБ/"Спаси София". Колегата му Стефан Спасов призова ГЕРБ, БСП и ИТН да дадат предложения за подобряване на програмата, за да бъдат включени и тя да бъде приета.

ОЩЕ: "Ремонт на ремонта" и презастрояване: Новият кмет на София с първи думи по наболели проблеми (ВИДЕО)

Бойкот

Въпреки това изброените групи гласуваха "въздържал се", като мотивите бяха доста странни. Прошко Прошков от ГЕРБ поясни, че идеята за координация е добра практика и че като бивш кмет на район "Лозенец" той вече е предлагал такъв списък. "В настоящия й вид обаче не виждам достатъчна координация между отделните дружества. Не виждам линейни графици, конфликтни точки, графични материали. Надявах се новото управление да подходи по-модерно. Не получихме отговор защо от програмата за ремонта на тротоарите отсъства цял район като "Подуяне", отбеляза Прошков.

На това Матов отговори, че в програмата фигурират всички обекти, чийто проекти вече готови. Въпреки това Прошков обяви, че ще гласува "въздържал се", за да покаже "жълт картон по отношение на активността". От БСП и ИТН не взеха никакво отношение, но въпреки това двете формации също гласуваха "въздържал се".

ОЩЕ: Пак затварят ул. "Цар Шишман" в София за ремонт

"Аргументите ви са неадекватни. В програмата има посочени обекти за реализиране със заложени срокове. Поведението ви прилича на бойкот", отговори Ставрев. "Аз предлагам да приемем тази програма и след това да създадем координационно звено, което да гледа обектите един по един", предложи Ивайло Йонков от "Синя София". В крайна сметка обаче докладът не бе приет.

Съпротивата на ГЕРБ срещу опитите за подобряване на синхрона и качеството на ремонтите в София е парадоксално, като се има предвид, че именно в мандатите на Йорданка Фандъкова градският фолклор роди фразата "ремонт на ремонта". Емблематичен пример в това отношение стана обновяването на ул. "Цар Иван Шишман", което продължи почти 6 г. заради липсата на координация. През този период дейностите няколко пъти бяха спирани и подновявани, тъй като общината не се беше синхронизирала с "Топлофикация" и "Софийска вода". Затова се наложи вече положена настилка да се разкопава, за да се подмени подземна инфраструктура.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Деца от Самоков се включиха в кампанията на общината за засаждане на цветя (СНИМКИ)

„Долу ръцете от "Патриарха": И от ГЕРБ несъгласни с промените

От 1 май ученици, студенти и докторанти отново ще пътуват по-евтино в София (СНИМКИ)

Без синя и зелена зони през празничните дни в София

Изграждане не велоалея на бул. "Патриарх Евтимий" разгневи граждани

Контрера поиска засилена и ежедневна полицейска охрана в центъра на София

Васил Терзиев: Ролята на успешните хора е не да се отдръпнат, когато постигнат успех, за да му се радват (СНИМКИ)

Кметът на Самоков и негови заместници засадиха дървета на детски площадки (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София