Пак институционално мълчание - дете със специални нужди не може да си намери детска градина

33778
Пак институционално мълчание - дете със специални нужди не може да си намери детска градина

Три детски градини в София на практика са отказали да приемат дете със специални нужди, защото всъщност не го считат за такова. Това стана ясно от разказа на майката на малкия Антони – Десислава Христова пред Actualno.com.

Синът на г-жа Христова е болен от атопичен дерматит. Това е изключително упорито и коварно, но незаразно заболяване. Изразява се в непоносимост към определени продукти – хранителни, перилни препарати и в случая на Антони предизвиква дразнещи „кървави” обриви, които при разчесване веднага се превръщат в открити ранички. Борбата, за да не се проявява болестта, е всекидневна – с метода „проба-грешка”, каза през сълзи пред Actualno.com отчаяната майка.

Детските градини в Ловеч няма да затварят кухните си

Детските градини в Ловеч няма да затварят собствените си кухни и да наемат фирми, които се занимават с кетъринг. До това решение се сти...

Съгласно наредба на Столична община деца с атопичен дерматит имат предимство при прием в детска градина. За целта те трябва да предоставят доказателство – документ от лекарска комисия или ТЕЛК за хронично заболяване, каквото е атопичният дерматит. Такъв документ г-жа Христова има. И въпреки това, в 37-ма, 55-та и 66-та детски градини в София на Антони е отказано място.

Освен всичко друго, г-жа Христова е самотна майка. Бащата на Антони плаща по 150 лева месечна издръжка, но не се интересува от сина си. Родителите на г-жа Христова са починали, тя няма живи роднини – още един  фактор-предимство за прием на сина ѝ в детска градина. Заедно с Асоциация чл. „24”, г-жа Христова е изпратила официално писмо до служебния министър на образованието и науката Румяна Коларова, в което е описала случаят си. Писмо е изпратено и до столичния кмет Йорданка Фандъкова. Засега отговор няма.

През ноември тази година се навършват 25 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето. Тя е подписана от България и съгласно разпоредбите ѝ държавата има ангажимент да осигури правото на децата на работещите родители да се възползват от услуги за деца и детски заведения, които се полагат за тяхното отглеждане (чл.18 (3)).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София