Паметникът Камбаните - почистен и обновен

4548
Паметникът Камбаните - почистен и обновен
Снимка: Спаси София

Архитектурният монумент Камбаните близо до столичния квартал Младост бе обновен по проект на гражданската организация Спаси София в партньорство със Столичната община и нейната Програма Европа 2017 г.

Инициативата за облагородяването и популяризирането на монумента и околното парково пространство включи почистване на част от бетонните постаменти, възвръщайки първоначалния им вид; възстановяването на художественото осветление на високия паметник; замяната на старите ламаринени кошчета с нови бетонни, подхождащи на бетонния монумент; изработване на нови знамена; поставянето на информационни табели, които да дават повече данни за мястото на посетителите на парка.

В София почетоха паметта на загиналите войни пред войнишкия лъв

Днес, 4 ноември, се проведе първата церемония на мястото на премахнатия паметник "1300 години България" пред НДК. Стотици столичани и ...

Монументът Камбаните е издигнат през август 1979 г. като част от първата асамблея организирана в новосъздадения Международен парк на децата от света. Събитието позволява на деца от различни държави да творят заедно и да опознаят културата на останалите държави-участнички. Заради големия си успех, асамблеята се превръща в редовно събитие, като най-голямата асамблея през 1989 г. събира деца от 135 държави. В последните 30 години паметникът и паркът около него са занемарени. Изключение е дарението на Главболгарстрой, които през 2012 г. облагородяват инфраструктурата в района, както и някои елементи от монумента.

Инициативата на Спаси София се заражда в края на 2016 г., а през изминилата 2017г. печели подкрепата и на Столичната община. Така с общи усилия са предприети стъпки към цялостното облагородяване на Камбаните, като освен дейности по освежаването на парковата мебел и на външния вид на монумента, са предприети и събития за популяризирането на мястото. Организирани са 3 обиколки с гид - т.нар. Камбаните тур, провежда се и дискусия за състоянието и бъдещето на монумента в Чешкия културен център, партньори на проекта. Цялата информация за дейностите по проекта и за историята на Камбаните пък е събрана в един документ - Пътна карта за Камбаните 2017 г. Останалите партньори по проекта са Италианския лицей в Горна баня - стопанин на обекта, както и Район Панчарево.

“С едва 12 000 лв. отпуснати от общината успяхме да изпълним цели девет дейности и да положим началото на един нов период за позабравения паметник.”, разказва Христо Илиев - ръководител на проекта. “На Камбаните тур пък дадохме възможност на над 110 души да се запознят на живо с интересната история и ценности на Камбаните”.

Проектът продължава и през 2018 г. с нови дейности и събития, като например обновяване на табелките под всяка камбана, както и още организирани обиколки Камбаните тур, включително на английски език. От Спаси София се надяват това сътрудничество между неправителствената организация и общината да послужи за пример на все повече граждани и организации да се включат в опазването на културно-историческото наследство в София.

Външно отвърна с по-твърд тон на руското твърдение за българските евреи

Изказването на говорителя на руското МВнР Мария Захариева, че през Втората световна война Червената армия едва ли не е спасила евреите ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Започва строителството на нов паркинг на летище София

Борис Бонев: Гаражи под НДК с 400 паркоместа стоят неизползваеми

Демонтажът продължава: Премахват опасни плочи от МОЧА

Заради липса на канализация в столичен квартал: Протест предизвика задръстване

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София