Парите смърдят?: 383 лв. за гайка в завода за боклук на София*

21402
Парите смърдят?: 383 лв. за гайка в завода за боклук на София*
Снимка: iStock

Колко струва една гайка в България? 5-6-7 лева? Повече? Само си мислите, че знаете. Струва 383,37 лева! Над 6000% оскъпяване от това, което бихте видели при определени аксесоари като потърсите в Интернет или се поразходите по железариите. 383,37 лв. обаче е било готово да плати Столичното предприятие за третиране на отпадъци (СПТО)!

Ексклузивно Actualno.com стигна до данни, информация и дори документи, показващи картината в СПТО. Предприятието се занимава с боклук, но би следвало да има поне минимална хигиена, когато става въпрос за управлението му.

Предистория

СНИМКА: Actualno.com/Румен Скрински

СПТО е общинско предприятие, на директно подчинение на Столична община, и се появи като отговор на периодичните кризи с боклука в столицата, които бяха познато явление през 90-те години на XX век и началото на XXI век. За изграждането му са изхарчени около 350 000 000 лв.

В първия работен ден на новата година обаче, кметът Васил Терзиев и новото ръководство на Столична община алармираха за потенциална криза с боклука. Защо – накратко СПТО произвежда много по-малко RDF гориво, отколкото би трябвало, съответно в клетките му се трупат много отпадъци и при това развитие на нещата не е толкова далеч моментът, в който боклукът на София няма да има къде да се складира. СПТО има 4 клетки за отпадъци в депо "Сардината": Столична община: Има риск София да преживее нова криза с боклука

Предишното управление на столицата – това на ГЕРБ, което изкара 15 години с Йорданка Фандъкова и преди това с Бойко Борисов, определи това като политически пиар, защото новото управление не може да се справи с предизвикателствата и търси начин как да скрие неспособността си да управлява: Заради боклука и RDF: От ГЕРБ-СДС виждат изфабрикуван от Васил Терзиев скандал

Дали е така? На 5 януари се очаква одитен доклад какво се е случвало в СПТО през последните 3 години. След като Васил Терзиев спечели битката за кметското място в София, предприятието вече има нов директор – Николай Савов. Той беше първият директор на СПТО, през далечната вече 2015 година. По информация на Actualno.com одитният доклад вече трябваше да е излязъл (намерението на новата власт е да е публично достъпен, за разлика от други такива одити), но многото стряскащи данни и обобщаването им са принудили одиторите да отложат пускането на документа, защото работата по установяване на грозната картина се е оказала повече от очакваното!

В числа

СНИМКА: iStock

  1. 6389,5% или 64 пъти по-скъпо, отколкото е средната цена на обикновена гайка в търговската мрежа – стряскащо число, което Actualno.com видя. То е от идея за договор в рамките на Закона за обществените поръчки – изпълнението на процедурата за окончателно узаконяване на закупуването на тези диамантено-платинени гайки (като гледаме цената) е спряно, договорът не е в сила за изпълнение засега, твърдят източниците ни. Обществената поръчка можете да видите ТУК - от документацията е ясно, че говорим за ограничителна гайка, като става въпрос за общо 2 такива гайки на миксер, а в поръчката има 3 отделни графи с резервни части за миксерите! Отделно има различни видове гайки, например 1 за 11,64 лв., гайка на промивника за 42,60 лв. и т.н. - обществената поръчка е за "Доставка на резервни части, сервизно обслужване и профилактика на потопяеми миксери CAPRARI". Защо за всеки миксер се поръчва само по 1 гайка резервна част с цена от 1,64 лв. - отговорът сигурно е технически.
  2. И още подробности от горната обществена поръчка: предвидено е закупуване на лагер за 1196,61 лв. за всеки миксер, а нашите източници твърдят, че същият лагер може да се намери за 65 лв. т.е. разлика от 1840,9%. Има и друг лагер - 2 броя за миксер, с единична цена 1 636,14 лв. - отново нашите източници твърдят, че е възможно такъв лагер да се намери за 40 лв. бройката, а това би било разлика от 4090,5%. Факт е, че с поръчката се търсят още 1 лагер за 611,85 лв., 1 лагер за 774,51 лв. и топков лагер за 243,96 лв. за всеки от трите миксера, т.е. търсени са различни видове лагери.
  3. Поръчка за работно облекло (светлоотразителен гащеризон) за всичките 300 служители на завода. Поръчката е за около 564 000 лв. т.е. около 1880 лв. на човек с ДДС. В регистъра за обществените поръчки обаче има документация специално за това - вижда се, че става въпрос за общо 5 вида облекла, сред които зимен работен костюм, антистатичен зимен работен костюм, летен работен костюм, антистатичен летен работен костюм и допълнително работно облеко. Всеки от тези костюми е с различни елементи, например яке, панталон, полугащеризон, шуба, престилка, тениска и т.н. и за всичко има отделна цена, а общата сума за всичко това е 1722,91 лв. без ДДС*

Вътрешни източници на Actualno.com разказаха за фрапиращи случаи – за 7 години са направени ремонти на два двигателя с вътрешно горене на двете когенераторни инсталации в СПТО за чудовищната цена от 1 000 000 лв., като ремонтите са били на всеки 17 800 часа работа! Същевременно, в периода на тези ремонти не е ремонтирано нищо друго по инсталациите и сега единият когенератор изобщо не работи, твърдят нашите източници - официална одитна информация за това досега не е известна, интересно ще е дали в новия одит ще има посочване.

Подготвено е закупуването на шредер за 2,1 млн. лв., след като вече заводът разполага с 2 такива машини и няма предвидено място къде да се сложи трета, казват още източниците ни - отново се очаква дали ще има такава констатация в одита.

Предвидено е да се купят два мотокара за 600 000 лв., при положение, че цената на всеки от тях може да е 50 000 лв. - пак вътрешни данни, но дали ще намерят потвърждение в одита?

Всичко това е само малка част от цялата картина, която тепърва ще се изяснява – отделно има твърдения за неработещи ленти и оборудване, заради които е невъзможно да се работи на пълна мощност що се отнася до рециклиране и производство на RDF гориво, категорични са източниците ни. В седмичните отчети на сегашния директор – Николай Савов, се изнася информация за аварии, липса на качествена поддръжка, неизпълнение на сключени договори и неподдържана техника, което неминуемо води до неизпълнение на поставените пред предприятието цели за намаляване на количеството депонирани отпадъци и увеличаване на оползотворените такива.

Избистряне на картината

СНИМКА: Actualno.com/Румен Скрински

В началото на месец юни 2023 г. Европейската комисия предупреди българските официални власти, че не се справят с овладяването на отпадъците и не могат да изпълнят европейските директиви за отпадъците и опаковките. Според официалните данни от 2020 г. в България се рециклират едва 31% от битовите отпадъци, но никой не взема предвид огромните количества боклук, който се намира и събира от незаконните сметища. Това оставя и горчивия привкус, че данните не са дотам точни. Достигането до поставената цел за рециклиране от Европейската комисия – 55% до 2025 г., изглежда химера. Все по-големи са притесненията, че въпросът за бъдеща криза с боклука на София не е "дали", а "кога"?

Вече има опити да се подготвя почвата как да се избегне криза с боклука в София – пак да се отвори депото в Суходол. То е рекултививано, това е абсолютно невъзможно, твърдят пред Actualno.com работещи в СПТО, пожелали анонимност.

Друга необходима мярка – замърсителят плаща, звучи добре на хартия. Въпросът е могат ли държавните и общинските структури да осигурят спазването ѝ на практика!

За да бъде решен един проблем, първо трябва да сме наясно колко е голям. Съвсем скоро одитът на СПТО ще отговори на този въпрос – моментното положение в чистотата!

Автори: Ивайло Ачев и Анна Борисова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София