Подготви ли Столичният общински съвет почвата за бъдещ бум на астматични заболявания?

7428
Подготви ли Столичният общински съвет почвата за бъдещ бум на астматични заболявания?
Снимка: БГНЕС

Третата компонента на отдавна оспорвания и в съда завод за изгаряне на отпадъци – заради липсата на ОВОС, която трябва да бъде изградена на площадка до Централната жп гара в София, изглежда върви по план, след като на заседанието си на 20 юли Столичният общински съвет (СОС) одобри Столична община и "Топлофикация София" да кандидатстват за кредит за изграждане на инсталацията. Кредитът трябва да дойде от Европейската инвестиционна банка и по линията на ОП "Околна среда", като заводът ще струва общо 157 млн. евро, а 70-80 млн. от тях идват от ЕИБ.

Приемането на решението стана изключително с гласовете на общинските съветници от ГЕРБ, като само 7 съветници от общо 53-ма гласуваха "против", а 11 се въздържаха. Дискусията преди вземането на решението беше доста гореща – представителят на "Зелените" в политическа група 5 в СОС Иван Велков предложи точката да отпадне, но това не се случи, след като един от вносителите – зам.-кметът по екология Йоанна Христова, защити проекта. По думите ѝ използваната технология за производство на твърдо гориво от отпадъци (RDF - Refuse Derived Fuel) не е опасна, което било доказано с демонстрация. Не помогнаха възражения от страна на опониращите, че с тази инсталация ще се увеличат неимоверно фините прахови частици във въздуха и това ще доведе до бум от заболявания (например всички свързани с астма). Марта Георгиева от Реформаторския блок посочи, че и вносителите имат деца и следва да се замислят. Според бившия зам.-кмет по екология в Столична община Мария Бояджийска, която подаде оставка и слуховете сочеха като причина за това инцидент с работник в Завода за преработване на отпадъци в София, инсталацията ще осигури твърдо гориво за 135 000 мегавата ток т.е. потреблението на 25-30 000 домакинства, както и 390 000 мегавата топлоенергия т.е. осигурена топлина за 30-40 000 домакинства. А избраната технология била тип "скарно изгаряне".

Заместник на столичния кмет Фандъкова подаде оставка

Един от заместниците на столичния кмет Йорданка Фандъкова подаде оставка. Зместник-кметът по екология Мария Бояджийска е поискала да б...

RDF се получава чрез процес раздробяване и дехидратиране на твърди битови отпадъци – главно пластмаси и биоразградими отпадъци, но също и утайки от отпадъчни води, опасни промишлени отпадъци, отпадъчна биомаса и др. От сдружение "За Земята" изчисляват, че новата инсталация ще увеличи с поне 13 тона фини прахови частици годишно, а изгарянето на отпадъците ще внесе допълнително и други замърсители на въздуха като тежки метали – кадмий, олово, живак, азотни оксиди, както и изключително токсичните диоксини и фурани.

Освен емисиите от самата инсталация за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ-София, проектът ще създаде допълнителен трафик на камиони за превоз на RDF горивото от завода за отпадъци в местността „Садината“, както и за извозването на над 46 хиляди тона годишно шлака и опасни пепели, оставащи след изгарянето, казват природозащитниците. Те се опасяват и, че готвената инсталация (инсинератор) може да не успява да работи, защото капацитетът ѝ ще е поне 180 000 тона отпадъци т.е. 50% от отпадъка на София, което води опасност да се внасят отпадъци от други градове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София