X
 
 

Подготви ли Столичният общински съвет почвата за бъдещ бум на астматични заболявания?

6505 0
photo of Подготви ли Столичният общински съвет почвата за бъдещ бум на астматични заболявания?
Снимка: БГНЕС
Третата компонента на отдавна оспорвания и в съда завод за изгаряне на отпадъци – заради липсата на ОВОС, която трябва да бъде изградена на площадка до Централната жп гара в София, изглежда върви по план, след като на заседанието си на 20 юли Столичният общински съвет (СОС) одобри Столична община и "Топлофикация София" да кандидатстват за кредит за изграждане на инсталацията. Кредитът трябва да дойде от Европейската инвестиционна банка и по линията на ОП "Околна среда", като заводът ще струва общо 157 млн. евро, а 70-80 млн. от тях идват от ЕИБ.

Приемането на решението стана изключително с гласовете на общинските съветници от ГЕРБ, като само 7 съветници от общо 53-ма гласуваха "против", а 11 се въздържаха. Дискусията преди вземането на решението беше доста гореща – представителят на "Зелените" в политическа група 5 в СОС Иван Велков предложи точката да отпадне, но това не се случи, след като един от вносителите – зам.-кметът по екология Йоанна Христова, защити проекта. По думите ѝ използваната технология за производство на твърдо гориво от отпадъци (RDF - Refuse Derived Fuel) не е опасна, което било доказано с демонстрация. Не помогнаха възражения от страна на опониращите, че с тази инсталация ще се увеличат неимоверно фините прахови частици във въздуха и това ще доведе до бум от заболявания (например всички свързани с астма). Марта Георгиева от Реформаторския блок посочи, че и вносителите имат деца и следва да се замислят. Според бившия зам.-кмет по екология в Столична община Мария Бояджийска, която подаде оставка и слуховете сочеха като причина за това инцидент с работник в Завода за преработване на отпадъци в София, инсталацията ще осигури твърдо гориво за 135 000 мегавата ток т.е. потреблението на 25-30 000 домакинства, както и 390 000 мегавата топлоенергия т.е. осигурена топлина за 30-40 000 домакинства. А избраната технология била тип "скарно изгаряне".

Заместник на столичния кмет Фандъкова подаде оставка

Един от заместниците на столичния кмет Йорданка Фандъкова подаде оставка. Зместник-кметът по екология Мария Бояджийска е поискала да б...

RDF се получава чрез процес раздробяване и дехидратиране на твърди битови отпадъци – главно пластмаси и биоразградими отпадъци, но също и утайки от отпадъчни води, опасни промишлени отпадъци, отпадъчна биомаса и др. От сдружение "За Земята" изчисляват, че новата инсталация ще увеличи с поне 13 тона фини прахови частици годишно, а изгарянето на отпадъците ще внесе допълнително и други замърсители на въздуха като тежки метали – кадмий, олово, живак, азотни оксиди, както и изключително токсичните диоксини и фурани.

Освен емисиите от самата инсталация за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ-София, проектът ще създаде допълнителен трафик на камиони за превоз на RDF горивото от завода за отпадъци в местността „Садината“, както и за извозването на над 46 хиляди тона годишно шлака и опасни пепели, оставащи след изгарянето, казват природозащитниците. Те се опасяват и, че готвената инсталация (инсинератор) може да не успява да работи, защото капацитетът ѝ ще е поне 180 000 тона отпадъци т.е. 50% от отпадъка на София, което води опасност да се внасят отпадъци от други градове.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Ивицата Газа вече е поле на бойни действ...

Отношенията между Израел и Палестина са на ръба на истинска война, след като военното крило на "Хамас" - "Бригадите Изедин ал Касам", и...

missing image
Бонус. Малус. Фалос.

Бонус-малус-фалос е българска политическа игра, нещо като камък-ножица-хартия. Принципът е лесен и много прост: ти правиш нещo, в очите...