Поставят паметник на ген. Владимир Вазов в София

1359
Поставят паметник на ген. Владимир Вазов в София
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Поставят паметник на ген. Владимир Вазов на едноименния булевард в район "Подуяне" в София, след съгласуване с Министерството на културата. Това реши на днешното си заседание Столичният общински съвет (СОС). Вносители на предложението са общинските съветници Георги Георгиев, Малина Едрева, Борислав Бориславов, Карлос Контрера, Веселин Калановски, Грети Стефанова и Радослав Абрашев. Разходите по изработката, монтажа и поддържането на паметника ще са от фирма дарител.

Ген. Владимир Вазов произхожда от славната фамилия Вазови. Негови братя са Иван Вазов, наричан "Патриарх на българската литература", ген.-лейтенант Георги Вазов, лекарят Кирил Вазов, политикът, критик и дипломат Борис Вазов и офицерът Михаил Вазов.

През Първата балканска война (1912-1913 г.) взема активно участие в сраженията при Селиолу. Гечкенли. Люлебургаз и Чаталджа. През Втората балканска война (1913 г.) действа успешно при Цариброд и Пирот, при Бубляк. Дренова глава и Градоман.

В периода на участието на България в Първата световна война (1915-1918 г.) е командир на 5-а пехотна дунавска дивизия и участва в тежките сражения на Завоя на р. Черна, където е ранен. От началото на март 1917 г. поема командването на 9-а пехотна плевенска дивизия, като ръководи тежките боеве при Дойран (16-18.09.1919 г.). По време на Дойранската епопея срещу 9-а пехотна плевенска дивизия се изправят 3 английски и 2 френски дивизии, една гръцка тежка артилерийска бригада и един гръцки конен полк. Въпреки многократното числено превъзходство на противника, българските войници и офицери печелят една от най-бляскавите победи в родната ни история, като успяват да изтласкат силите на Антантата, които дават над 10 хил. жертви.

Тетевен почете един от най-големите български военачалници – генерал Владимир Вазов

На 22 май в гр. Тетевен се проведе традиционното шествие в памет на генерал-лейтенант Владимир Вазов. То тръгна от пл. "Сава Младенов"&...

В периода 07.04.1926 г. - 14.03.1932 г. ген. Владимир Вазов е кмет на Софийската община. С избирането му на кметския пост започва един нов етап от развитието на столицата. Той се характеризира с подобряване на финансовото състояние на общинските служби, което довежда до безспорни резултати във всички области от живота на столицата. За това допринасят и личните качества на Вазов - предприемчивост, всеотдайност и организационен талант, доказали го по време на Първата световна война и като талантлив военачалник.

През шестте години на неговото управление започва осъществяването на най-големите начинания на Столичната община - изграждането на водопровода "Рила - София", замислен в началото на 20-те години и окончателно завършен през 1933 г. Построяват се водноелектрическите централи при Курило (1927) и Симеоново (1928). Значително се подобрява уличното осветление на града. Прокарани са 22 км нови трамвайни линии и са доставени 40 нови мотриси и ремаркета. Урежда се обезщетението, което Столичната община дължи на белгийското дружество за експроприацията на трамвайната служба по време на войната. Подменят се повечето от дървените мостове на Перловската и Владайската река с железобетонни. Открива се Народната баня (1928) при Централната минерална баня и квартална баня в "Три кладенци" (1931).

Създава се бюро за социални грижи, което организира безплатни медицински и други грижи за крайно бедните софийски жители.

Започва строеж на новата кланица. Открива се Градската библиотека при Столичната община и се поставя началото на Общински музей и архив (1928). През 1929 г. се учредява почетен знак на Столичната община за отличаване на българи и чужденци с особени заслуги към София и нейните жители, припомнят вносителите на доклада.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Балетна школа в Самоков отбеляза половин век с авторски танцов спектакъл

Галерия с детски рисунки на тема „Великденски шарки. Любов и възкресение“ бе открита до новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

"Топлофикация София" започва отчитане на уредите

Деца от Самоков се включиха в кампанията на общината за засаждане на цветя (СНИМКИ)

„Долу ръцете от "Патриарха": И от ГЕРБ несъгласни с промените

От 1 май ученици, студенти и докторанти отново ще пътуват по-евтино в София (СНИМКИ)

Без синя и зелена зони през празничните дни в София

Изграждане не велоалея на бул. "Патриарх Евтимий" разгневи граждани

Контрера поиска засилена и ежедневна полицейска охрана в центъра на София

Васил Терзиев: Ролята на успешните хора е не да се отдръпнат, когато постигнат успех, за да му се радват (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София