X
 
 

Приложение ще осведомява за живота в София, ще може да се сигнализира за проблеми

1000 0
Приложение ще осведомява за живота в София, ще може да се сигнализира за проблеми
Снимка: iStock/Guliver
Мобилното приложение "Гражданите" ще дава информация къде ще се затварят улици за ремонт, какви ще са промените в движението, но и какви културни събития ще има в София. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, цитирана от в. "24 часа".

Според нея, приложението вече има над 113 хил. потребители, но там могат да се регистрират 500 хил. С платформата може да се сигнализира за нередности в София, но не и анонимно. Най-често хората алармират за лоша настилка на тротоарите, неработещо осветление, неправилно паркиране, неокосени треви, шум от строежи и др.

Предизборно: СО изготвя концепция за довеждащ транспорт до новите линии на метрото

В момента Столична община изготвя концепция за довеждащ транспорт до новите линии на метрото. Това каза кметът Йорданка Фандъкова при п...

"Всеки потребител на база на адреса, който поставя при регистрация, може да получава таргетирани известия за спиране на вода, топлоподаване, ремонтни дейности, или сериозни задръствания от катастрофи, които биха могли да объркат деня му. Съобщенията ще се получават в аванс и ще изскачат на смартфона като известие", обясни Тодор Лилков, който е един от създателите на приложението.

Партньорството на общината с "Гражданите" стартира със събиране на информация за автомобили, излезли от употреба. От 2017 година досега сигналите през приложението са 4334, съобщи кметицата. През последните 10 години доброволно премахнатите стари коли от улиците на града са над 8000, а принудително преместени са други 1500. За този период са получени общо над 13 800 сигнала.

Фандъкова обеща след монтирането на 22 сензора за измерване на качеството на въздуха в София приложението да праща данни на гражданите и за чистотата на въздуха.

Actualno.com

Етикети: