Протест на велосипедисти тази вечер при НДК - за зачитане на правата им

1334
Протест на велосипедисти тази вечер при НДК - за зачитане на правата им
Снимка: БГНЕС

Велосипедисти организират протестно шествие в София под надслов "Не пречим на движението, ние сме движението". Събитието е наречено "Критична Маса София / Critical Mass Sofia" и започва от пилоните на НДК в петък привечер.

„Борим се за по-толерантно отношение към велосипедистите, борим се за по-адекватна велоинфраструктура, борим се за оцеляване", е мотото на протеста, пише БГНЕС. За успешно събитие в София е нужно участието на наистина много хора, с велосипеди, а всеки покрепящ идеята е добре дошъл да се присъедини пеша или с различно немоторно превозно средство – 8 юли 2016, петък, 19.00 ч. при пилоните на НДК. Събирането на групата е до 19.30, но всеки може да се присъедини по обявения маршрут, съобщават привържениците на идеята.

Според инспектор Николай Крушарски в София се следи за нарушения срещу велосипедистите чрез мобилни камери и постфактум се налагат актове и глоби.

"Колело за смет, за дете велосипед" ще се проведе за втора поредна година

След първоначалния си успех кампанията за дарение на велосипеди продължава и тази година. Събирането на стари и непотребни велосипеди и...

"Критична маса е социално велосъбитие, целящо да припомни на всички останали, че ние също сме участници в движението. Призоваваме всички велосипедисти, както и велоклубове, да се включат и разпространяват събитието, за да достигне наистина критичната маса, нужна за промяната, която търсим.

Държим да напомним на шофьорите да не паркират на велоалеите така, както ние не си оставяме велосипедите по средата на улицата.

Държим също така да им напомним, че са длъжни да пазят водачите на двуколесни ППС, каквито са велосипедите. Уважаеми шофьори, моля, оставяйте повече разстояние при изпреварване! Двуколесните ППС нямат стабилността на четириколесните.

Държим да напомним на пешеходците да не вървят по велоалеите, защото тротоарите са предназначени за тях.

Бургаските съдии и прокурори нарушават явно закона (СНИМКИ)

Пореден случай на нагло поведение от хора с власт. За това сигнализира чрез красноречиви снимки разследващият сайт „Биволъ”...

Държим органите на реда да подхождат обективно към инциденти, включващи велосипедисти.

Държим институции, кметове и фирми-изпълнители да си вършат коректно работата, изграждайки адекватна вело-инфраструктура, както и поддържайки я в последствие. И то не само предизборно.

Държим цялото общество да се съобразява с нас така, както и ние се съобразяваме с него. Защото изборът на велосипед пред автомобил означава по-малко задръствания, по-чист въздух и по-здравословен начин на живот”, заявяват организаторите на протеста във страницата си във Facebook.

Критична Маса или Critical Mass е движение възникнало през 1992 г. в Сан Франциско и разпространено в целия свят. Събитието няма организатор, критичната маса не е организация и няма формални лидери. То се състои обикновено последният петък на всеки месец при което велосипедисти, скейтъри, хора на ролкови кънки и други самоходни хора излизат масово по улиците. Групата няма цели освен да се среща всеки месец и хората да се радват на сигурността и компанията на другите, чрез каране на колело, кънки и пътувайки заедно. Възприето мото е “Ние не пречим на движението, ние сме движението” – което означава, че всички се движат спазвайки правилата, а уличното движение не се спира, избягва се конфронтация с автомобилистите. Известни са събитията с огромна критична маса от стотици хиляди велосипедсти не само в САЩ, но и в столиците в Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София