Шефът на СОС: Във всеки един момент могат да ме свалят от поста

2050
Шефът на СОС: Във всеки един момент могат да ме свалят от поста
Снимка: Actualno.com

"Реалността е, че нашата група няма мнозинство и във всеки един момент (другите) могат да ме свалят, ако решат. Договорихме се в края на политическия сезон през юли да се направи равносметка на работата на съвета и да се прецени има ли нужда от смяна или ще продължим да работим по този начин".

Това призна предстедателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров. По думите му в момента няма договорен избор на следващ председател, а за него е важно "да измием срама от общинския съвет и софиянци да са наясно, че тук се правят реални политики за града и за решаването на проблемите им".

Мигрантският въпрос

По повод общественото напрежение около темата с мигрантите в София и инцидентите от последните седмици Петров свика извънредно заседание на общинския съвет по темата със сигурността.

"Свиках го по две причини - първата от тях е, че спокойствието и сигурността на столичани са наш приоритет, а втората е с цел трезво да анализираме ситуацията и да предприемем необходимите мерки за подобряването ѝ. Недопустимо е да се използват, както се оказа, битови инциденти за трупане на политически дивиденти", каза той.

В София има 3800 камери, 400 от тях обаче не работят от повече от 10 месеца и в момента се работи по тяхната поправка.

Още: Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

"Трябва да се преразгледа и ролята на Общинска полиция. С договори, подписани по време на управлението на Йорданка Фандъкова, тяхната роля на практика е сведена до охрана на някои общински имоти. Смятам, че изцяло трябва да бъде преосмислена функцията на Общинска полиция, така че да осигурява активно опазването на реда в столицата", каза Петров.

Той припомни, че граждани от "Овча купел" и "Красна поляна" от години живеят с вечерен час, който сами са си поставили, защото районите им са неосветени. "Кметът Терзиев вече започна поетапно възстановяване на осветлението в паркове, пространства, където няма или отдавна не работи. Само в Западен парк вече са ремонтирани над 400 осветителни тела", коментира шефът на СОС и подчерта, че предстои да се оформи и предложената мярка от Терзиев за нов зам.-кмет по сигурността, каквато длъжност повече от десетилетие не е имало в Столичната община.

Бюджетът на София

По повод предстоящото гласуване на проектобюджета на кмета Васил Терзиев за 2024 г. на Столична община има опасения, че заради липса на мнозинство на ПП-ДБ-СС може да има бюджет с "мнозинство на опозицията", Петров каза:

"По принцип има такава хипотеза. Сега започваме доста сериозни разговори по бюджета през двете седмици до 28 март, когато ще се гласува. Г-н Терзиев и екипът му са отворени за предложения, това се видя и на общественото обсъждане с гражданите и веднага бяха включени техни идеи в капиталовата програма", каза шефът на Столичния общински съвет. Той потвърди, че вече са включени предложения и на друите партии и тепърва ще бъдат обсъдени още. "Отправихме и послание към тях да дадат предложения, с които да кажат "Ако това се измени, ние бихме подкрепили бюджета". Иначе е лесно само да казваш какво не ти харесва", коментира още той.

Още: Шефът на СОС предлага кадрови промени в няколко структури

Снимка: БГНЕС

Относно факта, че като председател на СОС той ръководи председателския съвет, където се дава ход на внесените доклади, опозицията вече се оплака, че техните доклади се бавят.

"Няма да толерирам бавене на докладите, но има спешни, тъй като се гонят срокове. Три месеца се трупаше работа и тя не може наведнъж да бъде свършена", подчерта Петров.

Детските градини

Председателят на СОС си поставя като основен акцент в своя мандат най-сетне да се реши проблемът с детските градини. "Това не зависи само от общинския съвет, защото има нормативни документи на Министерствата на здравеопазването и на регионалното развитие, които спъват решаването му", каза Петров пред колегите от "Дневник".

Още: Първа стъпка: Промяна в цените на картите за столичния градски транспорт

На въпрос ако инвеститор строи голяма сграда ще може ли приземните етажи да са детска градина за хората, живеещи или работещи в сградата, Петров каза: "По тези въпроси от края на лятото работи група архитекти и експерти, които се занимават с детското развитие. Имам двегодишно дете, което ходи на ясла, но на частна, защото не го приеха в общинска. Имахме максималния брой точки - 15, без допълнителните за болести и за брат или сестра, но нямало достатъчно места", призна той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София