X
 
 

Скоро в София: Ремонт вкъщи? Само през уикенда и след разрешение на съседите

7903 7
Скоро в София: Ремонт вкъщи? Само през уикенда и след разрешение на съседите
Снимка: iStock/Guliver
Нова наредба за обществения ред ще регулира шума в София. Очаква се текстът да бъде гласуван до края на месеца от Столичния общински съвет.

С наредбата се забраняват шумните строително-монтажни работи от 22:00 ч. вечерта до 8:00 ч. сутринта и от 14:00 до 16:00 ч. Подобни дейности се допускат през уикенда, но само в регламентираните часове и след разрешение от съответния районен кмет.

60% от населението е с надгранични стойности на ошумяването

Почти 60% от населението е с надгранични стойности на ошумяването. Това заявиа Борис Михайлов от фирма за измерване на шумовото замърся...

Същата забрана се въвежда и за домашни ремонти, като в почивните дни те ще може да се правят само с разрешението на съседите.

Глобата за неспазване на часовете, разрешени за строителни дейности, е 100 – 200 лв. за физическо лице и 200 – 400 лв. имуществена санкция за юридическо лице. При рецидив, сумата нараства до 200 – 400 лв. Тези забрани не касаят ремонтните дейности, възложени и извършвани от Столична община като булевардите и метрото.

В новата наредба, която предстои да бъде гласувана, е описано и ползването на заря, фойерверки и друга пиротехника. Това може да става само до 22:00ч. Изключение е на Нова година, когато се допуска заря до 01:00ч.

Скейтбордистите пък вече ще трябва да карат само по рампите, а районните кметове ще предлагат местата в София, където да се разполагат улични музиканти, които обаче няма да имат право да ползват усилватели и тонколони.

През юли започва ремонт по столичния бул. "Васил Левски"

В началото на юли започва ремонт по столичния бул. „Васил Левски” в близост до ул. „Граф Игнатиев”. Движението ...

Забраната за алкохола в общинските паркове и градинки в крайна сметка отпадна от проекта, след като софиянци бяха категорични, че това не е нито законосъобразно, нито целесъобразно, а и най-вече е ненормално да се забрани дори пиенето на бира в парковете.

"Новата наредба ще реши част от проблемите на столичани, но не всички и не веднага. Въпреки това е стъпка напред, а нормативният документ може да бъде допълван, коригиран и актуализиран по всяко време в зависимост от проблемите и необходимостите на гражданите", коментира общинският съветник от "Политическа група 5" инж. Симеон Славчев, който е един от членовете на работната група, която изготви проекто наредбата.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Долу БКП+БЗНС+ДС 6 Долу БКП+БЗНС+ДС преди 1 година Профил на трол?
  Мечтата на пръкналите се от семето на влашкия цигaнин Яшар Замфиркьо (Тодор Живков - Тато) и делиорманския мaнгacap Пънчо Кубъдъднъ мутро-милициорески селски БКП+БЗНС-партийци, е един нов Закон за одържавяване на градската собственост - за да могат на безценица да "изкупят" имотите на гражданите! Една от стъпките беше образуването на комуни-юридически лица ужким за "санирането" виж още ›› и задължаването им с огромни суми към банки и разрешение от партиеца-кмет и съседите ако искат да си продадат или препишат имота си на децата си (ако са извън комуната)! Преди 2 месеца някакъв ГЕРБ-партийно-назначен общински чиновник даде предложение да увеличат най-малкото тройно данъците за второ жилище! Въобще вървим с ускорени стъпки към новия евро-комунизъм, който вече е дошъл за БКП-ШАЙКАТА и патриотарстващата ДС-СГАН: получават (крадат без наказание) от хазната колкото милиона са им необходими, а дават на обществото само куп лaйнa и празни бутилки от държавните кьорсофри!
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Ачев, много неграмотно заглавие! Половината читатели остават с впечетлението, че през работната седмица не се допускат ремонти. А в първият абзац става ясно че се регламентира само времето в което се забраняват ( 22.00 - 8.00ч. и 14.00-1600ч.)
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  А за наркосвърталищата в апартаментите нещо предвижда ли се? Изроди без мозък, надрусани и пияни, с озвучителни уредби в малките часове на нощта години наред няма кой да ги ГЛОБИ дори. Само се пишат актове, които заминават в кошовете на общината. Некадърници са всички кметове. Не знаят за какво са там!
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Дори и актове не пишат. На един комшия момчето му си устрои луд купон цяла нощ. Съответно цяла нощ не можахме да мигнем. Накрая дойде полиция, и какво? Съставиха му предупредителен протокол. Е, вярно може да си е взел поука защото вече няма купони, но пък момчето порасна, това беше преди години, може вече да е "узрял". Но накратко, в най-добрия случай съставят протоколи и нищо - хабят го виж още ›› рите като изразходват излишно хартия.
  : 2 !
 • Строител 3 Строител преди 1 година Профил на трол?
  Чудно решение! През седмицата работещите се натоварват с работа, а в събота и неделя пак ще се натоварват но този път с шум от къртачи..Фамозно!!
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  А нали има забрана за ровене по кофите с отпадъци? И какво? Спазва ли се?
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  ХА-ХА-ХА! Готин виц :-) Хареса ми!
Новините: Най-важното за деня, 17 януари
Новините: Най-важното за деня, 17 януари

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 17 януари. МИНИСТЪР И КМЕТ ПРЕДЛАГАТ ДВА ВАРИАНТА ЗА...

Конният трамвай на Австралия (СНИМКИ)
Конният трамвай на Австралия (СНИМКИ)

Този вид трамвай обслужва туристите на Южна Австралия всеки ден, през цялата година, и се е съхранил на много малко места в света. Конният трамвай...