Софийският областен управител върна на църквата 3 имота

1509
Софийският областен управител върна на църквата 3 имота

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров дари на Българската Православна Църква 3 имота в елинпелинското село Елешница, върху които се помещава манастирът „Свето Успение Богородично“.

Днес Тодоров подписа и официално връчи на представители на Софийската света митрополия документа, с който стартира процедурата за преминаване на имотите във владение на църквата. Кореспонденцията между институциите, относно статута и стопанисването на имотите е продължила по време на управлението на двама Патриарси на БПЦ, съобщиха от Областната администрация – Софийска област.

Жилищата в София са станали с 20% по-достъпни

Жилищата в София стават все по-достъпни, съобщиха от водеща компанията за недвижими имоти. От няколко години се наблюдава постоянен ръс...

Днес Областният управител на Софийска област заяви, че за него е чест дългогодишният казус с Елешнишкия манастир да приключи успешно и светата обител да се превърне в оживено религиозно средище. Той подчерта и добрата съвместна работа между Областната администрация и Софийската митрополия и изрази готовност ползотворното сътрудничество да продължава занапред.

На свой ред Протойерей Серафим – игумен на манастира „Свето Успение Богородично“ не скри задоволството си от днешното събитие. Той разказа за усилията, които години наред е полагала Софийската митрополия, за да изясни статута на храма и имотите към него, и да започне да го поддържа и да развива религиозна дейност. Отец Серафим сърдечно благодари на Областния управител за положителното отношение към проблема и финализирането на процеса.

На събитието присъстваха още бившият и настоящият протосингел на Софийска епархия - Ставрофорен иконом Ангел Ангелов и Архимандрит Василий. Те определиха събитието като празник за Софийска митрополия и също многократно благодариха на Илиан Тодоров, че с негова помощ беше направено нужното за връщането на собствеността.

Кметът на село Елешница г-н Цветелин Добрев с патос разказа как местните жители милеят за манастира „Свето Успение Богородично“ и поднесе тяхната благодарност и радост.

Експерти: Имотен балон няма, цените скоро ще достигнат точката на равновесие

Няма балон на пазара на недвижими имоти, а цените скоро ще достигнат точката на равновесие – търсенето ще бъде изравнено с пред...

Получавайки документа, протосингелът на Софийска митрополия Архимандрит Василий увери Областния управител, че Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит се моли за здравето и благополучието на екипа на Областната администрация и изказа благодарности от негово име.

На официалното връчване на документите присъстваха още Заместник областният управител на Софийска област г-н Николай Николов и г-жа Мая Цанова – Главен секретар на Областната администрация.

Храмът на манастира „Свето Успение Богородично“ е обявен за археологически и архитектурен паметник на културата с национално значение през 1956 година.

Днешното събитието е вследствие на ангажимента въпросът да бъде решен възможно най-скоро, който Областният управител Илиан Тодоров пое пред Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

Мол "Сердика" става собственост на южноафриканци

Предстои най-крупната сделка на пазара за недвижими имоти в България. Южноафриканският фонд NEPI ще плати за софийския мол "Сердика ц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София