Столична община е загубила над 1 млн. лв. от такси за детски градини и ясли

1310
Столична община е загубила над 1 млн. лв. от такси за детски градини и ясли
Снимка: община Сандански

На този етап няма да се правят бързи тестове на персонала на детските градини и ясли. Ако трябва, ще направим. Това каза пред БНТ зам.-кметът на София Дончо Барбалов в първия ден, в който те отварят врати за децата след началото на пандемията у нас.

Има служители, които са се отказали от работата си и търсим адекватни решения спрямо всеки случай, каза още той и добави: Единични бройки са тези, които са притеснени и няма да се върнат на работа. Някои от тях са с хронични заболявания, други в по-висока възраст. Трябва да проявим разбиране.

Детските градини в София отварят врати за желаещите

176 детски градини и 24 самостоятелни детски ясли на територията на Столична община подновяват работа от днес. Родителите на общо 11 8...

По думите му има дезинфектанти и маски за всички, има и резерви, с които общината може да реагира. На този етап няма да пестим от пари. Да, това са разходи, част от тях са за сметка на детските заведения – други на столична община. Над 1 млн. лв. до момента сме инвестирали в дезинфектанти и защитно облекло, успокои зам.-кметът.

Такси се заплащат само за реално присъствие на децата, подчерта още той, около 1 млн. лв. по-малко ще са приходите горе – долу за общината заради затворените близо 3 месеца градини, каза още Дончо Барбалов.

Декларациите за информирано съгласие ще се попълват на място в детските градини. Родителите трябва да са спокойни, има ясни инструкции как дас е реагира и какво да се прави при симптоми на болест у децата, не само при COVID-19, подчерта той и добави: Молбата ни е да спазват разстояние, да не се събират на групи, а да стане нормално даването и взимането на детето от детската градина.

Бъдете спокойни, средата в градините ще бъде сигурна, така звучеше и Гергана Николова - личен лекар и част от управлението на БЛС.

Трима под карантина хванати в София при опит да напуснат страната

Трима души са задържани от Граничната полиция на летище София, след като се опитали да напуснат страната, докато са в 14-дневна каранти...

"В детските градини са премахнати всички плюшени играчки и всичко, което не може да бъде дезинфекцирано. Както си играят в парка, така ще си играят и в яслата или градината. Ние не можем да ги лишим от това да бъдат в детски колектив и да бъде със себеподобните си. Детето има нужда от тях за развитието си. Колкото и да обича баба си, не може да играе с нея на гоненица.", обясни тя и добави: "В детските градини просто ще има някой друг, вместо вас, който ще наблюдава децата да се не гушкат много, да си играят безопасно."

Когато децата те харесват, те искат да те докосват. Това персоналът на всяка детска градина или ясла го знае. Честото миене на ръце е практика, а и има ясно разписани правила за работата в момента. Родителите трябва да са спокойни. В този случай никой няма да направи компромис. Няма да има медицински специалист, който да допусне дете с респираторни симптоми. При алергия или ринит ще се изисква бележка от личен лекар, и тогава само ще бъде върнато в градина, обясни Николова.

Вярно ли отчитат електронните термометри? С такива ще се мери температурата на децата всяка сутрин. Аз работя от много години с електронен термометър, не мога да се оплача. Живачните термометри са забранени от години, отговори тя.

Припомняме, че днес 76 детски градини и 24 самостоятелни детски ясли на територията на Столична община подновяват работа. Очаква се близо 12 000 родители да пуснат децата си там, защото нямат алтернатива за тяхното отглеждане. В 7 детски градини – пет в район Студентски и по една в район Надежда и Илинден се извършват неотложни ремонтни дейности. Очаква се детските градини в Студетски и Илинден да отворят врати на 1 юни, а детската градина в Надежда да отвори врати в средата на юни.

Йорданка Фандъкова: Детските градини и ясли в София отварят на 26 май

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че детските градини в София ще отворят на 26 май, първия работен ден след празниците. Съобщен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София