Столична община и Асоциация за развитие на София наградиха най-активните потребители на SofiaCoin

2306
Столична община и Асоциация за развитие на София наградиха най-активните потребители на SofiaCoin
Снимка: Асоциация за развитие на София

„С тези награди имаме възможност да кажем благодаря на нашите съграждани – пешеходци и велосипедисти. Активният транспорт е добър за здравето и още по-добър за околната среда и града,“ каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова при връчването на първите награди за най-активните потребители на приложението SofiaCoin. Наградите бяха предоставени от Асоциация за развитие на София, Центъра за градска мобилност, и от фирми.

Събитието, проведено на 15 април 2022г., в SofiaLab (ул. Сердика 1, ет.3), отличи първите пешеходци и велосипедисти в София, които са изминали най-големи разстояния като регистрирани потребители на приложението SofiaCoin от пускането му през декември миналата година.

Приложението, разработено от Асоциация за развитие на София и Столична община, функционира от края на 2021г.. Досега приложението е отразило 4700 индивидуални придвижвания из София пеша, с колело или със скутер. Изминати са общо малко над 7 400 км, повече от половината от които – 4500 км – са изминати пеша, 2650 км с колело и 253 км с електрическа тротинетка. Резултатите от усилията на всички потребители, решили да се движат из града активно, са спестени 300 кг въглероден диоксид, над 7 кг азотен оксид и килограм и половина фини прахови частици. 

„Приложението е чудесен начин да бъдат насърчени хората да ходят пеша,“ сподели Николай Александров, един от най-активните потребители и отличèн с две награди: за  най-много километри изминати пеша - 250 км, както и най-много километри - 500 км – изминати с колело. Ивайло Йорданов, носител на наградата за 250 км изминати пеша, благодари на кмета на Столична община и АРС,  защото такива инициативи „правят нашия град по-добро място за живеене.“ За Ваня Манева, носител на наградата на АРС за изминати 150 км пеша, инициативи като тази трябва да достигнат до повече хора, за да се намали замърсяването в града и да се опазва околната среда, а родителите могат да бъдат важен пример за своите деца. Останалите наградени участници бяха Стефан Узунов, за най-голяма изминато пеша разстояние; Илияна Янкулова и Светлана Кръстева получиха награди за изминати по 250 км пеша.

Приложението е важно за града, не само за екологията, но и за взимане на управленски решения. Представители на Центъра за градска мобилност и Дирекция „Транспорт“ на Столична община, партньори на АРС по проекта, насочиха вниманието и към най-използваните от потребителите на приложението велосипедни и пешеходни маршрути за придвижване в града. В резултат на събраните данни и за да насърчи столичани да ползват активен транспорт, Столична община поема ангажимент да приоритизира няколко пъти годишно тези трасета в своята инвестиционна програма. Това приложение е и инструмент да инвестираме целенасочено в най-използваната пешеходна и велосипедна инфраструктура и да направим по-безопасно и лесно това придвижване в града, каза в заключение Йорданка Фандъкова.

През пролетния сезон приложението ще предложи нови и атрактивни награди. Можете да участвате в разпределението им като се регистрирате в приложението и го използвате редовно. То е достъпно за iOs и Android.

Приложението SofiaCoin е изработено в рамките на проект ИНОЕЪР, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Инициативата „Иновативни дейности за градско развитие“. Това е първият български проект, избран за финансиране от Инициативата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София