Столичният квартал "Гоце Делчев" на протест срещу застрояването на зелени площи

23424
Столичният квартал "Гоце Делчев" на протест срещу застрояването на зелени площи
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Пореден софийски квартал се вдига на протест срещу застрояването на зелените междублокови пространства и утре от 19 ч. на мястото, проектирано за нов блок ще организират подписка за спасяване на зеленината между блоковете. Инициативата е на жителите на кв. „Гоце Делчев“, които бяха сюрпризирани, че на мястото на една от малкото зелени площи - между бл. 253 и бл. 254а ще бъде издигнат пететажен блок с триетажен подземен паркинг и голям магазин. Това съобщи за Actualno.com Елица Колева, живуща в най-засегнатия блок 253.

Предвижда се и разширяването на съществуващите улици, което да улесни подхода към новия обект (отново за сметка на зелените площи), алармираха живущите наоколо в писмо до редакцията.

Ще спре ли някога презастрояването и задръстването в София?

Да сложим организирано точка на новото строителство в София! Този призив беше отправен по време на обществен дебат по разработваната дъ...

Колева алармира, че няма необходимото отстояние между сградите. "Отвсякъде отстоянията остават по 5 метра, което е нелепо – отваря си прозореца човек и може да хване дограмата на съседа", възрази тя и добави, че на живущите в нейния блок ще бъде препречена пряката слънчева светлина. Тя сигнализира още, че новият блок бил проектиран с гараж на три нива, което предполага преместване на цялата инфраструктура от тръби за вода, кабели, което вероятно ще засегне още повече жители на квартала.

"Нямаме отговор на въпроса този имот, върху който ще се строи как е станал частен като е бил прилежаща площ на един от блоковете. Общината не строи блокове, а обществени сгради. Вероятно е продала имота, но до снощи отказваше да разкрие информация кой е инвеститорът, което е нелепо и лъхана специални отношения", добави Колева. Тя съобщи още, че е направен опит да се стигне до първа копка без уведомяване на повечето от живущите в близост до бъдещия строеж: "Беше сложено съобщение само на един от входовете на блок 253, който е с много входове и повечето заинтересованите бяха пренебрегнати", сподели още Колева.

Нова опасност за София - гъсто строителство, при това при учебния ядрен реактор на БАН

Никой не е наясно какво се случва с промените в Закона за устройството и застрояване на София. Иска се например да се заграби територия...

Благодарение на разгласяване от съседи и на Facebook групата кв. "Гоце Делчев, София" близо 100 души снощи се събраха в градинката, предвидена за застрояване и насрочиха за утре, 26 юни от 19:00 часа протест между бл. 253 и 254а. Там живее и общинският съветник от БСП Борис Цветков.

Поканени са и представители на изпълнителната власт и медиите. На протеста ще бъде подписана и колективна жалба до община Триадица, която трябва да реши дали да съгласува проекта за строителство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София