Съкварталците на Фандъкова излизат на протест

2875
Съкварталците на Фандъкова излизат на протест

Жителите на ж.к. "Манастирски ливади-изток", където живее и столичният кмет Йорданка Фандъкова, излизат на протест тази неделя, 22 октомври, за да изкажат недоволството си от неадекватните условия на живот в "елитния" квартал "Манастирски ливади".

Протестът ще се проведе от 12:00 часа на кръстовището на ул. "Шарл Шампо" и ул. "“Боянски водопад" - "под прозорците" на кмета Фандъкова.

Експлозия разтърси кв. "Манастирски ливади"

Силна експлозия вдигна на крак жителите на квартал "Манастирски ливади" късно снощи, съобщава Нова телевизия. Оказа се, че взривът е и...

Хората се оплаклав, че живеят в квартал, в който няма нито една построена в цялост улица, нито една детска градина, училище или обществена зелена площ. Те ще излязат на протест с искания за незабавно започване на процедура за нов подробен устройствен план, поставящ ред в това кой, къде и как може да строи, регламентиращ адекватна широчина и форма на улиците и прилежащите им тротоари, както и намиране на терени, които да се отчуждят за изграждане на детски градини, средно училище, обществени зелени площи и паркинги.

Сред другите искания на съседите на кмета са въвеждане на еднопосочно движение по улиците, обособяване на Зона 30 в квартала и спешни мерки по прекратяване на безразборното застрояване на всяка свободна площ, като от организаторите не изключват и възможността да изискат прекратяване на обслужването на всички частни инвестиционни намерения до разрешаване на проблемите.

Протестът ще бъде подкрепен и от неправителствената организация “Спаси София”, която ще представи основните изводи от транспортното проучване, проведено в началото на годината съвместно със Сдружение “Градски транспорт и инфраструктура”.

“Кварталът може да се продава от брокерите като добре свързан и елитен, но в действителност е изолиран и недостъпен за всички, които не могат или не искат да шофират”, съобщават от организацията. “Проучването ни показа, че над 70% от шофьорите в квартала са принудени да шофират и биха ползвали градски транспорт, ако имаше такъв”, допълват те.

Жители на "Манастирски ливади" блокираха бул. "Тодор Каблешков"

Жителите на столичния квартал "Манастирски ливади-изток" блокираха с жива верига бул. "Тодор Каблешков" на кръстовището му с ул. "Боянс...

“Сваляме доверието си от кмета на район Триадица инж. Терзиев и главният му архитект - арх. Шишков, заради систематичният им провал да спазят поетите пред общността ни ангажименти. “Ще настояваме да подадат незабавно оставки”, съобщава инициативният комитет, сформиран от жителите на ж.к. "Манастирски ливади-изток".

На протеста ще бъде поискано и отзоваването на всички общински съветници от комисията по архитектура и градоустройство.

Комитетът призовава всички неправителствени организации, занимаващи се с проблемите на градската среда да подкрепят протеста и да застанат зад исканията на жителите на ж.к. "Манастирски ливади".

“Кварталът ни бедства откакто е започнало изграждането му преди повече от 15 години и въпреки това досега повечето мерки остават само на думи”, заявяват от Инициативния комитет и призовават прокуратурата да се самосезира за систематичните изкривявания и злоупотреби със застроителните разпоредби и градоустройствените реглеманти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София