Три институции с общи действия в подкрепа на бежанците от Украйна

1264
Три институции с общи действия в подкрепа на бежанците от Украйна
Снимка: Асоциация за развитие на София

Работна среща по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова на 14 март 2022г., в която се включиха представители на неправителствения сектор, бизнес организации и Столичния общински съвет, начерта конкретни стъпки за подобряване на работата в подкрепа на хората, бягащи от войната в Украйна.  

“От много години работим за интеграцията на граждани на трети страни чрез включване в пазара на труда в София. Това, което в момента преживяват хората от Украйна е нещо, което никой от нас не очакваше. Факт е, че неправителствените организации и цялото общество бяха първите, които реагираха с помощ и подкрепа. Столичната община е една от първите институции, която успя бързо да организира своя ресурс в подкрепа на бежанците от войната”, заяви кметът Йорданка Фандъкова. Места за настаняване, безплатна медицинска помощ в общински лечебни заведения, предоставяне на помещения за неправителствени организации, доставки на храна и медикаменти са част от нещата, с които до момента общината е помогнала. Продължава работата за осигуряване и на още ресурси за подкрепа.  

ИНОЕЪР – един от проектите, които превръщат София в умен град

"Умният град става наистина умен, когато решенията за него са се взимат предвид местните условия и заедно с гражданите. ИНОЕЪР прави то...

Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции разработва интернет платформа, която да свърже работодатели и бежанци от Украйна, които търсят работа, съобщи още кметът на София. Работи се и за осигуряване на достъп на децата до училище. Светлозар Андреев от Европейския комитет на регионите съобщи, че се очаква Европейският съюз да отпусне между 10 и 20 млрд. евро за справяне с кризата, като средствата ще бъдат насочени към неправителствените организации, местните власти, и малките и средни предприятия. Няколко основни проблеми стоят пред бежанците по отношение на намирането на работа - знанието на български език, трудности при откриване на банкови сметки, проблем е и реалният достъп до здравната система в София, защото листите на общопрактикуващите лекари са запълнени, изтъкна изпълнителният директор на Каритас – София, Цветомир Думанов. От Върховния комисариат за бежанците на ООН подчертаха колко важна в тази ситуация е точната и навременна информация и поеха ангажимент да съдействат в разпространението на материали на ключови места в София. ВКБООН е една от партньорските организации, която заедно с БЧК участва в създаденото от Асоциация за развитие на София и Столична община Бюро за информация и услуги на граждани на трети страни, което в момента също работи с бежанци от Украйна. Бюрото заработи през октомври 2021 г. и досега е предоставило услуги на повече от 450 мигранти.

Специален фокус на срещата бе поставен върху възможностите за заетост на гражданите на трети страни. В обсъжданията се включиха работодателски асоциации, синдикати, малки и средни предприятия, Столичната агенция за инвестиции, които съставляват неформалната коалиция от местни заинтересовани страни за включване на граждани на трети страни в пазара на труда. Участниците в срещата поеха ангажимент за следващи съвместни действия, както за организиране на спешна помощ към пристигащите бежанци, така и за подготовка на всички институционални системи за дългосрочна подкрепа в образованието, заетостта, здравеопазването. 

Срещата е част от дейността на Асоциация за развитие на София по проектите „Свързване“ и UnionMigrantNet, финансирани от Фонд “Убежище, миграция и интеграция" на ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Съгласувана ли е с МВР новата организация на движението в центъра на София?

Зам.-кмет за промените на бул. „Витоша“: Искаме да свалим велоалеите от тротоарите и да ги положим на пътното платно

Борис Бонев за промените по "Патриарх Евтимий": Отчитам някои пропуски

Няма да се върне старата организация на движение в центъра, закани се зам.-кмет на София

Дебат за движението по "Патриарха": Кмет на ПП-ДБ поиска връщане на старото положение

Премахват опасни дървета около храма "Св. Александър Невски"

Хиляди деца отново останаха извън яслите и детските градини в София

Трайчо Трайков се извинява за начина, по който се прави реорганизацията на движението край НДК

Административният съд образува дело за новата организация на движение в центъра на София

"Тук пак ще има паметник": Манолова и Григорова надраскаха с червен спрей оградата около МОЧА (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София