В "Овча купел" не издържаха - 10 блока на протест заради презастрояването

8185
В "Овча купел" не издържаха - 10 блока на протест заради презастрояването
Снимка: Евгения Гигова/Actualno.com

Проблемът с поголовното застрояване на София изби в още един квартал - "Овча купел" 1. Там живеещите в 10 блока – 405, 406, 407, 410, 411, 412, 413, 414, 415 и 416, ще излязат на протест утре, 27 август, от 18:30 часа на ъгъла на ул. „Монтевидео“ и ул. „Братя Бартел“.

Официално обявената причина за недоволство от организаторите на протеста касае "неправомерното и прекомерно застрояване между блоковете ни на терените отредени за детски градини, училища, улици, паркинги, водни и зелени площи, и др.".

Стартът на делото за знакова заменка в "Стрелбище" от времето на Борисов е изместен

Делото (номер 292/2018), с което ще се гледа нищожност на заменката, с която фирма НИКМИ придоби една от знаковите градинки в квартал "...

Протестиращите са категорични – над 30 години очакват да бъдат изпълнени обещанията за облагородяване чрез регулационния план, одобрен със заповед №РД-50-09-79 / 06.03.1984 година, но вместо това теренът за неизградената детска градина между блоковете 415, 414, 413 и 412 ще бъде зает от поне три блока. Това се случва чрез изменения на подробни устройствени планове, добавят организаторите на протеста. Те предупреждават, че в съседство има други терени, където би трябвало да се строят детски градини и се възмущават: "Унищожават ни последните зелени площи в един от кварталите с най-мръсен въздух в цяла София!"

"За съжаление това безумие на неправомевно презастрояване, без благоприятни условия за живеене, труд и отдих на населението, липсата на улици, паркинги и места за паркиране и др., превръща кварталите в лабиринти от сгради. Тежката строителна техника, ежедневно преминаваща сякаш през домовете ни, доунищожават и без това лошата пътна инфраструктура в квартала ни. Не искаме да живеем в бетонни гета и да си подаваме солницата през прозореца от блок на блок! Не сме съгласни с провежданото от Столична община и подразделенията и всички отговорни по веригата с БЕЗУМНОТО презастрояване! Не сме съгласни да се провеждат обществени обсъждания за промяна на каквито и да са планове и проекти, без да бъдем уведомени по надлежния ред като преки заинтересовани страни! Не сме съгласни да останем без терени за детски градини,училища, озеленени градинки и паркове, спортни съоръжения и др.! Не сме съгласни да ни поставят пред свършен факт и да не ни оставят друга алтернатива от примирението!", пишат още организаторите на протеста. Те твърдят и, че не получават отговори от Столична община на възражденията и жалбите си.

Припомняме, че в началото на тази година кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че започва строеж на още 9 детски градини в столицата. Става въпрос за градина в "Драгалевци", в "Красно село", в район "Витоша" - в "Княжево" и "Павлово", в "Люлин", в "Младост". През 2009 година, когато застана начело на столицата, Фандъкова обясни, че има 198 общински детски градини и 27 самостоятелни детски ясли и след 1989 година нищо не се е строило. На 23 май тази година, кметицата каза пред БНТ, че откакто тя е на поста, са построени 92 нови сгради, с над 16 000 нови места. В много райони има свободни места, затова сега се съсредоточаваме в отделни райони, в които няма училища и детски градини, каза Фандъкова.

Снимка: Архив

Трети протест в "Младост" заради строеж в парк

За трети пореден път Инциативен комитет "За Зелен Младост" организира протест на живеещите в блокове 323, 324А, 325 в ж.к. "Младост ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Обратно изкупуване на терени в Южния парк: Повече светлина върху картината

Модерно осветление планират за 14 столични района

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София