В София: Гласува се промяна кога една кола се счита за изоставена - зависи от техническия преглед

1989
В София: Гласува се промяна кога една кола се счита за изоставена - зависи от техническия преглед
Снимка: Pixabay

Общинските съветници в София днес (18 март) ще гласуват намаляване на сроковете за премахването на гниещите автомобили в София, предаде БГНЕС.

Сроковете за премахването на гниещите автомобили по улиците на града ще бъдат намалени драстично - от 2 години на 3 месеца. Тази промяна беше приета в края на м.г. от Министерския съвет, който прие изменения в Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства.

Съгласно новите текстове от 8 януари т.г. срокът една кола да се счете за изоставена беше намален от 24 на 3 месеца след изтичането на годишния ѝ технически преглед, ако през това време той не се поднови. Условието е колата да е паркирана на общинска територия. Ако стикерът на стъклото показва, че собственикът не е осъществил технически преглед повече от 90 дни, то автомобилът може да се стикира, след което водачът разполага с още 3 месеца, за да премахне доброволно автомобила си от общинската собственост или да премине технически преглед. След тези последни 90 дни общината вече ще е в правото си да репатрира возилото на площадка за разкомплектоване. Там колата също престоява 14 дни преди да бъде оползотворена.

Технически прегледи и екостикери: Какво се променя за колите?

От септември месец миналата година в Наредбата за периодичните технически прегледи на пътните превозни средства има допълнение, което т...

Досега районните кметове отказваха да работят по новите правила, защото те не са гласувани от Столичния общински съвет. След днешното заседание, те вече ще са длъжни да се съобразяват с новите изисквания и ще бъдат задължени в срок до 1 месец да реагират на сигнали за излезли от движение МПС и да издават заповед за премахването на автомобилитеа, паркирани на общинска територия.

В дневния ред на съветниците е включено и разглеждането на проект за създаване на „Зелен здравословен коридор“, който ще пресече столичния квартал „Надежда“. Реализирането му ще се случи по програма URBiNAT– URBan-Innovative-NATure, в който София е един от трите водещи градове заедно с Порто в Португалия и Нант във Франция.

Коридорът представлява пешеходно трасе, което свързва Северния парк с надлез „Надежда“. Той ще свърже и обедини в една система множеството малки градини по протежението му. Така за хората от квартала коридорът ще се превърне в зелена просека, в която ще могат да се разходят, спортуват и почиват, а териториите на север от Северната скоростна тангента ще получат кътче природа в урбанизираното пространство.

Идеята на "Зеления здравословен коридор" е също да се използват и четирите малки местни находища на минерална вода, които се намират в района. Едно от тях се намира в двора на 15-о СОУ "Адам Мицкевич" в "Надежда“. Там предстои да се изгради минерален басейн, който ще се ползва от учениците в школото. Обмисля се и начин в бъдеще да се използва горещата вода от извора за отопление на училището обясниха от районната администрация в "Надежда".

20 млн. лв. укрити приходи в проверените пунктове за технически прегледи

Близо 20 млн. лв. укрити приходи са установени при данъчни проверки в пунктове за технически прегледи, съобщиха от пресцентъра на НАП. ...

Проектът предвижда и развитие на цялостна мрежа от свързани велоалеи, които ще достигат до пътните изходи в района. Те ще бъдат осветени, както и целият коридор. Ще се изгради и съпътстващата социална и спортна инфраструктура като детски и спортни площадки, предвижда се и връзка със стадион "Локомотив".

В рамките на заседанието ще бъде взето решение дали площад да бъде именуван на първият ни демократично избран президент Желю Желев. Мястото се намира между улица "Московска", Националната художествена галерия, Етнографския музей и новата сграда на Народното събрание. Предложението на съветници е именно тази зона да бъде оформена като площадно пространство и да носи името на Желев.

Очаква се също така да бъде приета и Програма за развитие на туризма на територията на Столичната община за 2021 г. Тя включва четири приорирета, засягащи рекламирането и утвърждаването на София като привлекателна туристическа дестинация, подобряване на инфраструктурата, развитие на туристическия продукт.

По време на заседанието ще бъде гласувана и новата Система за централизирано електронно класиране за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Столична община.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София