Велосипедистите представляват до 2% от трафика в София

14123
Велосипедистите представляват до 2% от трафика в София
Снимка: БГНЕС

 

Велосипедният трафик в София е между 1 и 2% от целия, което не е малко. Иска ни се да е доста повече, надяваме се да е може би около 5%. Информацията съобщи Иво Делин от сдружение "Велоеволюция". Той заедно със свои колеги участваха във велопоход в центъра на столицата.

В Лондон например велосипедният трафик е между 3-4%. В Копенхаген - е 47%, показва статистиката на сдружението. Смята се, че в Копенхаген са най-добрите условия за каране на велосипед, каза Иво и посочи, че е успех да се минат 5%. Има доста градове извън Дания и Холандия, в които са между 5 и 10%.

30% повече произшествията с велосипедисти тази година

До момента имаме 102-ма велосипедисти, санкционирани по различен повод. През тази година се забелязва в пъти повече използването на вел...

У нас в някои от малките градчета велосипедистите са доста повече отколкото в София. В столицата повечето хора ги е страх да карат заради натоварения трафик.

Хората от "Велоеволюция" от години се борят за повече велоалеи и велоинсфраструктура.

По този повод Делин коментира: "Има промяна, нетолкова в инфраструктурата, колкото в нагласите на хората, в шофьорите. Това, че ставаме значително повече на пътя, хората започват да свикват с нас и ни пазят малко повече. Пътят ни е дълъг, който сме захванали, имаме много работа, очакваме още инфраструктура да се направи, тъй като в момента във всички градове в България, естествено и за София инфраструктурата за велосипедисти е оскъдна, накъсана, не чак толкова безопасна, очакваме това да се оправи".

В София е трудно да си велосипедист в "Младост" и "Люлин". От няколко години от сдружението се борят за тези два квартала да има специална инфраструктура. Иво живее в "Люлин" и каза, че минава всеки ден маршрута, но може да е значително по-приятно.

Глобяват велосипедисти в София

В столицата се проведе акция "Велосипедист", при която бяха проверени 103-ма любители на този еко транспорт, предаде Стандарт нюз. От ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София