Заради коронавируса: От "Спешна помощ" в София се молят публично на хората да преосмислят приоритетите си

6573
Заради коронавируса: От "Спешна помощ" в София се молят публично на хората да преосмислят приоритетите си
Снимка: БГНЕС

1482 COVID повиквания към "Спешна помощ" в София – от 8.03 до 15.03.21. 129 повиквания са деца. Само за последното денонощие има общо 400 – 500 повиквания към "Спешна помощ", като 30 са приети за лечение в болници с диагноза "КОВИД".

За съжаление вирусът се подмладява и това трябва да е сигнал за всички нас да погледнем сериозно към мерките, които са въведени и предстои да бъдат въведени. Здравната система, въпреки че устоя, трябва да бъде някак пощадена – хората там са безкрайно изморени. Това заяви говорителят на "Спешна помощ" в София Катя Сунгарска.

Лекар предупреди, че с COVID-19 става като през есента и иска затваряне

Прогресивно започна да се увеличава натискът върху нас. Така д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещи...

"Моля Ви, пощадате всички хора, които работят в здравната система. Не можем да се справяме с такъв натиск. Пренаредете някои свои приоритети", призова Сунгарска.

Работим с 25 екипа, могат да стигнат до 30, 35, но това е крайно недостатъчно при този натиск, каза още тя. И помоли хора, които не са в сериозно състояние, да търсят за консултация личните си лекари.

Професор Асен Балтов, директор на "Пирогов", уточни в ефира на Нова телевизия, че при дошли пациенти се прави задължително диагноза - снимки на рентген, скенер, дори и да няма възможност човекът да бъде приет в болницата. "Невинаги имаме свободни кислородни легла", каза той. И въпреки това отрече, че може нуждаещ се да остане без кислород, защото имало такъв и в линейките.

Балтов смята, че в София всеки нуждаещ се ще получи медицинска помощ, но не каза същото за Бургас и за Шумен. Според него, поне за 2 седмици трябва да затворят детските градини, училищата. "Не можеш да затвориш децата, но да оставиш заведенията и фитнесите. Не може да има места в ресторантите, а да няма в болниците", каза още той. "Какво да направим, като хората толкова спазват мерките", добави Балтов и посочи, че от 46 постъпили в "Пирогов" за денонощието, само 2 не са британския вариант на коронавируса (B.1.1.7).

Вече сме на трето място в ЕС по брой влезли в болница заради коронавируса

България е вече на трето място в Европа по брой хоспитализирани заради коронавируса. Това показват най-актуалните данни на Европейския ...

В болницата има 10 деца (под 18 години), всички са на антибиотик, няма тежко състояние. "Ще открием още 20 легла за деца, а с 10 ще увеличим реанимационните за деца", уточни Балтов. Той смята и, че британският вариант на коронавируса протича малко по-тежко. Вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб също коментира, че изглежда е така, но предупреди, че трябва да има още данни и проучвания, за да се знае точно. Още: Нови данни: Британският коронавирус е по-смъртоносен

"Пикът на новозаразени се очаква около 10 април, но това не може да стане за 1 ден", посочи Балтов, цитирайки математически модел, който той следи. "Може би до края на юни ще имаме добри резултати", прогнозира лекарят.

Още: Отново висок брой на новите случаи на COVID-19, огромен ръст на приетите в болници

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Започва строителството на нов паркинг на летище София

Борис Бонев: Гаражи под НДК с 400 паркоместа стоят неизползваеми

Демонтажът продължава: Премахват опасни плочи от МОЧА

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София