Съдебен изпълнител връща спорен терен на морето на НСА

5919
Съдебен изпълнител връща спорен терен на морето на НСА

Съдебен изпълнител ще пристъпи към принудително изпълнение на решение на Бургаския окръжен съд, с което на Национална спортна академия "Васил Левски" се връщат 2400 кв. метра - част от водната учебно-спортна база в град Несебър, предаде БГНЕС.

В 10:00 часа на 14 август 2013 г. съдебният изпълнител ще въведе в имота ректора на Национална спортна академия "Васил Левски" доц. Пенчо Гешев.

Припомняме, че масивна постройка на няколко етажа бе издигната на морския бряг във Водната учебна спортна база на НСА "Васил Левски" край Несебър. Освен че е на пясъка, сградата е доста над 7,5 метра, максималната височина за сгради в зона А на черноморското крайбрежие по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Скандалът около нея започна още миналата година. Именно заради този строеж студентите от Спортната академия протестираха през пролетта на миналата година, а МРРБ и ДНСК направиха проверки на място и оповестиха, че всичко е законно. Тогава, обаче, тепърва започваха изкопните работи.

Строежът на сградите се осъществи от фирмата "Империал бул тръст" на архитект Калин Тихолов, който беше замесен в скандал с общия устройствен план на Царево и беше принуден да оттегли кандидатурата си за министър на инвестиционното проектиране, както и на дългогодишния общински съветник от Несебър Георги Георгиев, който е и неин управител. Името на арх. Тихолов отново нашумя покрай скандала "Дюнигейт" с продажбата на държавна земя с пясъчни дюни. Той се оказа проектант на подробния устройствен план на продадения от държавата терен и кандидат - купувач за други два имота в съседство. Устройствените планове и за други спорни имоти и в Царево и Равда също са изготвени от него. Те твърдят, че са собственици на имот с No.51500.510.127 по кадастралната карта на гр. Несебър, с площ 6 декара. Фирмата има нотариален акт от 2008 година, по силата, на който е придобила 1/2 идеална част от имот, принадлежащ на двама души, наследили лозе от 6 дка в местността "Акротирия".

През 1999 година парцелът е актуван като общинска собственост, част е от бившето АПК – Несебър, разказа доц. Христо Константинов, мениджър на Водно-учебна спортна база Несебър и ръководител на катедра "Водни спортове" на НСА. Част от него е 600 квадрата с една барака, собственост на базата от 1974 година и приватизаторът "Спектър" ги прегражда като свои, пояснява Константинов и добавя, че след това го е уголемил до 2,4 дка. Построи си апартаментен комплекс, с 50 апартамента, които продаде от 2006 до 2010 година на българи и чужденци, добави мениджърът на базата.

От 2003 година започва съдебната битка между НСА и приватизаторът. В крайна сметка, съдът доказа, че теренът е държавна публична собственост и с право академията може да го стопанисва, подчерта доц. Христо Константинов. Той поясни, че казусът е сложен, защото тяхната битка се е отнасяла за терен, а докато делата се финализират, вече има сграда, която се обитава.

Базата на НСА в Несебър става обект с национално значение

Правителството ще обяви използваната от НСА "Васил Левски" учебна спортна база в Несебър за обект с национално значение. Точката ще с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com