Академия по предприемачество развива практически умения за успешен бизнес в агросектора

13065
Академия по предприемачество развива практически умения за успешен бизнес в агросектора
Снимка: Getty Images / Guliver

Серия от обучения в София, Стара Загора и Пловдив запозна младите предприемачи и представители на малкия и средния бизнес с методите за успешно и ефективно управление на бизнес в аграрния сектор. Обученията се проведоха като част от Академия по предприемачество, разработена по проект „Иновативни предприемачески инициативи чрез транснационално партньорство България - Гърция“. На пресконференция в София Николай Ярмов, изпълнителен директор на CEED България, и експертите по проекта Надежда Ташева и Станислав Червенков представиха предизвикателствата пред агропредприемачите у нас и ползите от реализираните обучения.

Проект „Иновативни предприемачески инициативи чрез транснационално партньорство България - Гърция“ се изпълнява от CEED България в партньорство с American Farm School към колежа Perrotis в Солун, Гърция. С осъществяването на проекта двете организации целят изграждането на трансгранично сътрудничество и обмяна на добри практики и опит в сферата на агробизнеса. Според двете организации, от ключово значение за  успеха на предприемачите в агросектора е образованието, даващо нужните познания и полезни практически умения. „Предприемачите трябва да познават спецификите на аграрния сектор и конкретната област, в която развиват бизнес, но и трябва да притежават управленски умения, икономически и маркетинг познания“, коментира Станислав Червенков.

21 членки, включително България, поискаха ЕК да подкрепи земеделците

21 страни-членки, сред които и България, съобщиха, че са се обединили в Брюксел, за да гарантират, че ЕС ще може да осигури през 2015...

Основни проблеми в областта

  • Конкуренция с големите играчи на пазара

Световната тенденция в сектора показва, че  от 100 новосъздадени малки компании в агросектора, едва между 3 и 5 успяват да оцелеят на пазара. Причините за това са, от една страна, големите компании, с които дребният бизнес трудно може да се конкурира, а от друга - малкото познания за развитие и ефективно управление на бизнес у младите предприемачи.

  • Липсата на практически програми по предприемачество и селско стопанство във висшите учебни заведения

Проучване, осъществено в рамките на проекта, показва, че от 53 висши учебни заведения 27 предлагат обучение по предприемачество чрез различни програми и дисциплини. Повечето програми обаче обхващат предимно теория и рядко в тях има практическа насоченост.

В учебните заведения липсва и съвременна технологична база, която да запознае младите предприемачи с иновациите в сектора и ползата от внедряването им в управлението на техния бизнес.

Чрез осъществяването на проекта, CEED България и American Farm School търсят решение на тези проблеми и разработват Академия по предприемачество, която да предаде нужните практически познания. 

КНСБ: 42% е делът на сивия сектор в земеделието

42% е делът на сивия сектор в земеделието, а едва 20 на сто от заетите в земеделието се осигуряват, което натоварва допълнително осигур...

Академия по предприемачество

По време на академията, младите предприемачи се запознаха с ефективните методи за управление на собствен бизнес, сегментиране на пазара, дистрибуция на селскостопанска продукция и спецификите на агробизнеса. Ментори от България и Гърция споделиха своя опит и познания и представиха на участниците успешни примери в този сектор. Преминалите обучението усвоиха широк набор от познания, включващи бизнес управление и развитие (мениджмънт), маркетинг (таргетиране на пазара, канали за предлагане на продукта), комуникации (за популяризиране на продукта), селско стопанство. Освен добрите практики за разработване на бизнес план и стратегия, обучението обърна внимание и на най-честите причини за провал и неуспех при стартиращите бизнес, с цел  подобряване устойчивостта на агробизнеса в България. Семинарите създадоха и добри взаимоотношения и партньорства между агропредприемачи от двете страни.

Специалистите от Гърция споделиха своя опит от внедряването на иновации в земеделието. Използването на ERP системи, монтирането на датчици и специализирани напоителни системи са част от добрите агробизнес практики. Формираните на клъстери също стимулира устойчивото развитие на предприемачите в сектора като им помага да са по-конкурентоспособни.

Онлайн платформа за обмяна на опит и контакти

Финална стъпка от осъществяването на проекта е изграждането на електронна платформа. Платформата регулярно ще отразява актуална и полезна информация и ще проследява добрите практики. Тя предоставя възможност за участие в мрежа от предприемачи от цял свят, обмяна на контакти, споделяне на успешни проекти и идеи и изграждане на бизнес партньорство. Към момента в мрежата са регистрирани повече от 120 потребители. 

Изнасяме все повече брашно

България експортира все повече брашно. Количеството българско брашно, продадено зад граница в периода 1 юли - 3 октомври, е със 17% пов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com