„Дънди Прешъс Металс Челопеч“ се отказа да проучва в Старозагорско (СНИМКИ)

7901
„Дънди Прешъс Металс Челопеч“ се отказа да проучва в Старозагорско (СНИМКИ)
Снимка: Aктуално

Дънди Прешъс Металс Челопеч“ се отказа да проучва в средногорската местност Свети Никола. Тази позиция на канадската компания стана ясна днес по време на пресконференция след срещата между областния управител Гергана Микова и кметовете на петте общини, на чиито територии се намира теренът, за който имаше Разрешение N 524 от 13.12.2019 г. от Министерството на енергетиката (МЕ). С него й се даваше възможност да извърши търсене и проучване за добив на злато на площ „Свети Никола“ от 155 квадратни километра в Средна гора на територията на Старозагорска област

„Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД няма да пристъпи към подписването на договор за търсене и проучване на площ „Св. Никола“ с Министерството на енергетиката. Изразяваме съжаление, че така една възможност за добавяне на знание към Националния геофонд на страната и бъдеща възможност за региона няма да бъде реализирана“, се казва в официалното становище на дружеството, изпратено до Областната администрация

Категоричното си несъгласие с намеренията за проучване от канадската компания за добив на злато в региона в своя декларация изразиха кметовете на общините Стара Загора, Казанлък, Павел баня, Чирпан и Братя Даскалови и настояха даденото разрешение от енергийното министерство да се прекрати.

Пред журналисти кметът на Стара Загора Живко Тодоров припомни, че за издаденото на 13 декември 2019 г. разрешение общините са били уведомени писмено на 20 - 21 януари тази година.

„Общините не са субект, за да жалят документа. На този етап единственото, което можем да направим, е да сверим данните по кадастралната карта“, уточни той. 

Събралите се кметове записаха в декларация, която да изпратят до всички ангажирани институции, категоричното си несъгласие със заявените намерения на "Дънди Прешъс Металс Челопеч". 

Живко Тодоров подчерта, че те са „солидарни и единни по въпросите, свързани с екологията, и не сме безразлични към съдбата на нашия регион и заставаме на страната на обществения интерес“. 

За евентуалната опасност за природата и за застрашаване на здравето на хората от региона са предупредили експерти, с които темата е била обсъждана на няколко информационни срещи с жители от засегнатите райони, с неправителствени, обществени и браншови организации. На срещите всички са изразили притесненията си и категоричното си несъгласие с намеренията на фирмата.

"Дънди Прешъс Металс Челопеч" ще проучва изкопаеми в площ "Свети Никола"

„Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД ще търси и проучва метални полезни изкопаеми в площ „Свети Никола“, разположе...

Докато областен управител, петима кметове - Живко Тодоров - на Стара Загора, Галина Стоянова - на Казанлък, Ивайло Крачолов - на Чирпан, Иса Бесооглу - на Павел баня, и депутатите Маноил Манев и Радостин Танев, умуваха какви действия да предприемат, десетки жители от петте общини се бяха събрали пред сградата на областната администрация. Те протестираха срещу проучвателните дейности и категорично настояваха за прекратяването им.

След пресконференцията участниците в срещата излязоха при гражданите и ги запознаха със становището на фирмата, че се отказва да предприема бъдещи действия в региона, 

а новината беше посрещната с ръкопляскане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com