ГЕРБ в Чирпан иска друго име за бул. „Георги Димитров“, Нона Йотова реагира остро

3749
ГЕРБ в Чирпан иска друго име за бул. „Георги Димитров“, Нона Йотова реагира остро
Снимка: БГНЕС

Петимата съветници от ГЕРБ в местния парламент на Чирпан излязоха с предложение булевард „Георги Димитров“ да се преименува на „Никола Манев“.

Аргументът им е, че община Чирпан е сред малкото в страната, които пазят болезнения спомен от комунистическото минало чрез имената на голяма част от улиците си.

Смолян събра капачки за кувьоз в Чирпан

Тонове капачки се събраха в Смолян за кувьоз на болницата в Чирпан. Кампанията продължи до края на работния ден днес. Пообед и кметът н...

„Този процес в повечето български градове и села приключи през 90-те години на миналия век. В Чирпан стоим в миналото и сякаш не искаме да прекрачим в настоящето и в бъдещето. Няма да влизаме в полемика за Георги Димитров, а и днес това не е нужно. Времето и историята дадоха своята справедлива оценка“, са посочили в докладната си съветниците.

Въпреки заявката им, че няма да влизат в полемика за Георги Димитров, дискусията вече започна. Инициатор за това стана депутатът от БСП Нона Йотова.

В профила си тя публикува гневен коментар. Обяснява, че имали интересна случка в комисията по култура и медии в Народното събрание, визирайки получено от общински съветници писмо за преименуването на въпросния булевард в Чирпан, в което пишело случаят да не се идеологизира.

„Изказах мнението си, как въпреки уважението ми към таланта на Никола Манев, няма как да не се идеологизира проблема. Става дума за Георги Димитров. Една от най-значимите фигури в световната история! Споменах, че това е пореден случай на подмяна на историята. Защото, както е имало народен съд, е имало фашизъм и Георги Димитров е един от най-изявените борци срещу фашизма в световен мащаб. Казах също, че съгласно Конституцията на България, Парламента, народните представители и комисията по културата не могат да взимат отношение по въпроси на общинските съвети на градовете. Радвам се, че беше обърнато внимание на думите ми и не се стигна до гласуване, което щеше да е незаконно и председателя на комисията Вежди Рашидов нареди да не се праща писмо, подкрепящо идеята. Сега разбирам, че гражданите на Чирпан не подкрепят тази идея! Така, че, дами и господа, общински съветници от Чирпан, постъпката ви е меко казано недостойна!“, категорична е Йотова.

Всъщност идеята не е отхвърлена.

Слабо земетресение край Чирпан

Слабо Земетресение с магнитуд 2 по скалата на Рихтер е регистрирано тази нощ югозападно от Чирпан, в района на село Плодовитово. Това п...

От община Чирпан обявиха, че по този въпрос се организира обществено обсъждане, което ще се проведе на 9 ноември от 11 часа в заседателната зала на общината.

Кой е Никола Манев?

Никола Манев е роден на 28 август 1940 г. Запалва се по рисуването от своя баща - арх. Стефан Манев и семейния приятел - живописеца Васил Стоилов. Учи в Художествената академия в София. Заминава за Франция, където еприет да учи в Академията за изящни изкуства в Париж.

“Манев се установява да работи в Париж в ателието си вИл Сен Луи и твори във френската столица повече от 50 години до смъртта си. За това половин столетие обаче винаги не само е твърдял, но е и доказвал, че се чувства "кръвно свързан" с България“, казва неговият биограф.

„Може би заради това все търсеше начин, да пусне нови "корени" в родината. През 2000-та година купува Тянковата къща - старинна възрожденска сграда в Чирпан, реставрира я със свои средства и я превръща в галерия. Къщата дели един двор с къщата музей „Пейо Яворов“. През есента на 2003 г. организира Есенни дни на културата в Чирпан с награден фонд”, казва в свой материал за художника Елена Кръстева.

Илияна Йотова ще открие Яворовите януарски дни в Чирпан

На 13 януари, събота, в град Чирпан вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие тържествата по случай 140 годишни от рождението на Пейо Яво...

Никола Манев е автор на над 5000 творби, голяма част от които са притежание на музеи, обществени и частни колекции в над 30 държави. Има над 165 самостоятелни изложби в цял свят. Носител е на наградата на френското правителство за чуждестранни художници-стипендианти /1966 г./, на златен медал от конкурса "Шенавар" във Франция и на наградата за демокрация на къщата "Форд" в Париж /1968 г./.

Удостоен е с наградата "Златен век" - звезда, на българското Министерство на културата. Почетен гражданин е на гр. Чирпан.

Той е и сред най-известните дарители у нас. Чирпанлии и до днес си спомнят далечните 2001 – 2003 г., когато организира спасителна акция за болницата в града. С помощта на френска хуманитарна организация Манев докарва техника и оборудване, след което общинската болница продължава своята работа.

Никола Манев почина на 25 август тази година в Париж. По негово предсмъртно желание той бе погребан в двора на художествената галерия в Чирпан, чийто създател е художникът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com