X
 
 

Искра Михайлова: Днес Общински съвет Стара Загора прие декларация за бъдещето на "Марица Изток"

975
Искра Михайлова: Днес Общински съвет Стара Загора прие декларация за бъдещето на "Марица Изток"
Снимка: Личен архив във Фейсбук

"Днес Общински съвет Стара Загора прие декларация ОТНОСНО: БЪДЕЩЕТО НА МЕК „МАРИЦА ИЗТОК“.

Един от четирите вносители на декларацията бях аз, като представител на ПП "Възраждане", като последователно действие в подкрепа на позициите, които нашата организация има по темата от години.

Ваня Григорова посочи до какво води либерализацията на енергийния пазар

Ако комплексът Марица-изток бъде затворен, без да се създаде алтернативна заетост, безусловно регионът ще бъде обезлюден. Ако го приклю...

Декларацията беше приета с 40 гласа "ЗА" и 2 "ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ". 9 колеги не присъстваха на заседанието", съобщава общинският съветник от групата на "Възраждане" Искра Михайлова във Фейсбук.

"Минно-енергийният комплекс „Марица изток“ е проектиран и изграден на базата на най-голямото на Балканския полуостров находище на лигнитни въглища, със запаси над четири милиарда тона. За да се достигне до добива на това богатство, са инвестирани милиарди левове, отделяни от държавата в продължение на десетки години.

Изкопани са милиарди кубически метра земна маса, за да се разкрият въглищните пластове за добив, като само за последните 15 години са инвестирани над 1 млрд. евро за нова техника (в т.ч. багери) и за рехабилитация и модернизация на наличната. Към момента ресурсът в находището е изчерпан наполовина - остават около 2 милиарда тона запаси.

Нова технология за вредните емисии - може ли тя да спаси "Марица Изток"?

Вместо да се улавят и съхраняват някъде дълбоко в земните недра за срок от 100 години, вредните въглеродни емисии, които отделят топлоц...

В комплекса работят четири ТЕЦ. С инсталираната си мощност от 1650 мегавата, държавната ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД е най-голямата централа на Балканския полуостров, в която през последните години са инвестирани над милиард евро за съвременни очистващи съоръжения, които осигуряват ниво на вредните емисии под пределно допустимите европейски норми в момента, в т.ч. и електрофилтри, които задържат 99% от праховите емисии.

Повече от 60 години икономиката и развитието на целия Старозагорски регион се градят около дейностите в комплекса. И днес голяма част от бизнеса в региона е свързан пряко или косвено с него. В дейностите на Комплекса пряко са ангажирани над 10 хиляди човека, а обслужващите основната дейност са над 20 хиляди или заедно със семействата си около 122 хиляди. Те в по-малка или по-голяма степен зависят от функционирането на този комплекс. В това число не са включени ангажираните косвено.

Предвид това, че днес минно-енергийният комплекс „Марица изток“ е заплашен и това, че нашата държава не може да си позволи българската енергетика да се лиши без всякаква логика и под немотивиран външен натиск от около 45% от цялото производство на електроенергия в България, вносителите предложихме:

- Правителството на Република България да не допуска прекратяване на функционирането или ограничаване на производствения капацитет на въглищните топлоелектрически централи в Минно-енергийния комплекс „Марица изток“ до изчерпване на енергийния ресурс (въглищата) и да предприемат всички необходими мерки за нормалното функциониране на комплекса, за да бъде гарантирана енергийната и националната сигурност на страната;

Борислав Боев: Българската енергетика отдавна се върти в омагьосан кръг

"Историческото време за съдбоносните решения в българската енергетика вече е изпуснато. Оттук нататък, каквито и решения да се вземат, ...

- Българското правителство да ангажира целия научен потенциал на България за решения в сферата на очистването на емисиите, за разработване на такива очистки на приемлива цена, които да намалят вредните емисии;

Декларацията ще бъде изпратена до новоизбраните президент, министър – председател, министър на енергетиката и до новоизбраните народни представители от 27 МИР Старозагорски, от които ще очакваме активно да отстояват интересите на региона в 47 Народно събрание.

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Старозагорци се включват в експедиция за покоряването на най-високия връх в Африка

Стара Загора ще засияе в коледна премяна

Близо 100-годишният казанлъшки вестник "Искра" ще продължи своя живот на общинска издръжка

Египет силно заинтересован от побратимяване с Казанлък

Близо 180 кг опасни отпадъци бяха събрани в Стара Загора

Къща музей „Градски бит" в Стара Загора отново приема посетители

Община Стара Загора кандидатства за финансиране на проекта "Литературна Стара Загора - убежище на Духа..."

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъдете активен участник в промяната!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора

Последно в Актуално