Кметът на Казанлък: Градът свети като диамант върху короната на отечеството

1878
Кметът на Казанлък: Градът свети като диамант върху короната на отечеството
Снимка: Община Казанлък

Днес Казанлък отбелязва своя празник. Тържествата започнаха с издигане на националния флаг на площад „Севтополис“ и водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан, в съслужие със свещеници от епархията.

Кметът на Община Казанлък поздрави жителите и гостите на града за празника и напомни, че безпристрастната научна оценка отреждат дълголетието на българската култура: „Несломимият български дух е резултат на българския език, българската писменост и българската култура, опазени и съхранени през вековете.“, заяви Галина Стоянова. „Нещо повече, те са станали люлка и на европейската култура и цивилизация.“, посочи тя и отбеляза, че „Този дух е изграждан от самочувствие, формирано от знания и с него те не само са отстоявали своите земи от различни нашественици, но са ги и разширявали, без да проливат дори капка кръв.“. Кметът на Казанлък обърна внимание, че „Самочувствието на българина идва със знанието.“. Тя отдаде почит на предците ни: „Несломимите траки, славяни, прабългари, възрожденците, Петьо Ганин, д-р Стаболски, ученолюбивата дружина „Искра“, бойните редици на 23 Пехотен шипченски полк, Ненко Балкански, Иван Милев, академик Петко Стайнов, Чудомир, Дечко Узунов, Емануил Манолов. „Щастливи казанлъчани сме, какво повече да иска човек от това да осъзнава, че е част от една общност – казанлъшката!“, възкликна Галина Стоянова. „Трябва да имаш сърце, за да виши, че Казанлък свети като диамант върху короната на Отечеството ни и е пример за подражание!“, заяви Кметът на Казанлък.

Вицепрезидентът Илияна Йотова, която бе специален гост на тържеството отправи поздрав за Деня на Казанлък: „Днес с Вас, уважаеми казанлъчани празнуваме всички българи, цялата страна! Защото красивото цвете, символът на Вашия град е символ на красивата ни родина!“, посочи вицепрезидентът на Република България в словото си към жителите на Казанлък. Тя разказа за славата на Розовата долина като „Райската долина на Европа“ и колко вълнение носи тя. Илияна Йотова припомни, че българското хоро идва още от времената на древните траки векове назад: „Не за нещо друго, а защото хората са застанали в кръг, хванати ръка за ръка. Този древен култ показва, че още тогава хората са вярвали в единението, в силата на единството, в онова невероятно човешко усещане да хванеш съседа си за ръка и в добро, и в трудни моменти и така да се чувстваш силен да преодоляваш всякакви препядствия!“. Тя честити 120-ия Празник на розата: „Красива и благоуханна традиция!“ и заяви, че казанлъчани са избранници на съдбата от още от времената на гордите си предци, разнасяли славата на розовото масло по целия свят.

Царица Роза Кристина Попова и нейните подгласнички Нона Ангелова и Дебора Маркова също поздравиха за Деня на Казанлък: „Здраве, омаен розов аромат и прекрасни, изпълнени с емоции празнични дни!“, пожелаха красавиците.

Сред официалните лица на празника бяха още министърът на външните работи Иван Кондов, областният управител на област Стара Загора Иван Чолаков, бригаден генерал на 61 Стрямска механизирана бригада Маргарит Михайлов, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, участници в 18-ата световна среща на българските медии, чиито домакин е Казанлък и събира журналисти от 33 държави, организирана от Българската телеграфна агенция (БТА) от днес до 4 юни 2023 г.

Във ритуала по издигане на националния флаг взеха участие представителна рота и оркестър на 61 Стрямска механизирана бригада.

За почит в Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България множеството се отрави на знаменно шествие под мотото „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!“, с поднасяне на цветя пред бюст-паметника на българския поет и революционер в парк „Розариум“. Тази годино отбелязваме 147 години от гибелта на героя на България.

По традиция празникът на Града на розите се отбелязва винаги първия петък на месец юни, съвпада с Празника на розата и дава начало на кулминационните дни .

Тази вечер предстои официалната церемония по Коронясване на 55-та Царица Роза Кристина Попова, реализиран от „Пеещите артисти“ на Игор Марковски, а след това казанлъчани и техните гости ще могат да се насладят на поп ритмите на популярната румънска изпълнителка ИНННА.

Честит празник, Казанлък!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора